kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyada harekatın yankıları

Yeni Haber
TSK'nın sınır ötesi kara harekatının süresi konusunda Türkiye ile ABD arasında ortaya çıkan farklılıklar, dünya medyasınca yakından izleniyor. "ABD Irak operasyonu konusunda Türklere yaptığı baskıları artırdı" yorumlarını yapan yabancı medya, Türkiye'nin ABD'ye hızla geri çekileceği güvencesini vermeyi reddettiğine dikkat çekti.

FİNANCİAL TİMES

Ekonomi gazetesi Financial Times, "ABD Irak operasyonu konusunda Türklere yaptığı baskıları artırdı" başlıklı haberinde ABD'nin çağrılarına karşın Türkiye'nin harekatın çabuk biteceği güvencesini vermeyi reddettiğini yazdı. Washington'da operasyonun Kürt Bölgesel Yönetimi ile çatışmalara yol açabilmesi kaygıları sürerken ABD Başkanı Bush'un "baskıları artırdığı" yorumunu yapan gazete, operasyonun "sertliği"nin ABD'yi şaşırttığını da öne sürdü.

THE ECONOMİST

Prestijli Economist dergisi de, "O Bataklıktan Uzak Durun" başlıklı başyazısında "Türkiye'nin Irak'taki Kürt gerillalarına yönelik son saldırısı, anlaşılır ancak akılsızca" yorumunu yaptı. ABD'nin kara operasyonuna verdiği desteğe dikkat çeken dergi, Washington'un, kolay olmasa da aynı zamanda Türkler, Kuzey Irak'taki Kürtler ve Iraklı Arapları memnun etmek için çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Dergi, Kürt liderliğinin de PKK ile arasına mesafe koymasını isterken "Amerika'nın yardımı ile olsa da Türk generalleri, PKK'yı yok etmeyecek" görüşünü öne sürdü.

THE TİMES

İngiliz The Times gazetesi, "Türkiye'ye karışık mesajlar vermek için kötü bir zaman" başlıklı haberinde ABD'nin Türkiye'ye operasyon konusunda önce çok cesaretlendirdiğini, bu hafta ise, operasyona son verilmesi mesajlarının geldiğini belirterek ABD Savunma Bakanı Gates'in bu yöndeki sözlerinin operasyona onay gibi görülen önceki açıklamalara göre "açık bir değişiklik" olarak yorumlandığını kaydetti.

BBC

İngiliz yayın kurumu BBC de, Başkan Bush'un Türkiye'den askeri operasyonu en kısa süre içinde sona erdirmesini istediğini ancak tehditlere başvurulmasını reddettiğine dikkat çekerken "Sayın Bush Türkiye'nin Amerika'nın istihbarat işbirliğinin kaldırılması ile tehdit edilmesi gerektiği önerilerini geri çevirdi" dedi.

WASHİNGTON POST

Washington Post'un köşe yazarlarından Dana Milbank, Başkan Bush'un, Türk askerlerinin mümkün olan en kısa süre içinde geri çekilmesi gerektiği sözlerini değerlendirirken, "Türklerin Irak'ta günler veya haftalarca kalıp kalmayacağından neden kaygı duyuyor, anlayamıyorum, ne de olsa kendisinin Washington'da kalacağı aylar sayılı" esprisini yaptı.


DEUTSCHE WELLE

Alman yayın kurumu Deutsche Welle de, "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush, 'Türkiye'nin olabildiğince hızlı hareket ederek Irak'tan çekilmesi gerektiğini' söyledi. Bush'un bu açıklaması Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates'in Ankara temaslarının ardından geldi" dedi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ise "kısa sürenin" izafi bir kavram olduğunu, bunun bazen bir gün, bazen de bir sene sürebileceğini kaydettiğine dikkat çeken DW, Gates'in, "Türkiye'nin kendini savunma hakkı ile Irak'ın toprak bütünlüğü arasında denge kurması gerektiğini" vurguladığına işaret etti.

AJANSLAR