kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yeşil fasulye zam şampiyonu

Yeni Haber
Yaş meyve, sebze ve diğer başlıca gıda maddelerinin market fiyatları bazında Şubat ayı zam şampiyonu yeşil fasulye oldu. Meyve ve sebzede üretici, hal ve market fiyatları arasındaki makas açılmaya devam etti. Tüketicinin ödediği fiyatların üreticilere yeterince yansımadığı, fiyat artışlarının üreticilerden çok aracı ve perakendecilerden kaynaklandığı belirlendi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) yaş meyve ve sebze fiyatlarıyla birlikte önem arz eden çeşitli gıda ürünlerin fiyatlarında Şubat ayında yaşanan değişimleri açıkladı. TZOB açıklamasında, fiyat artışlarının üreticilerden çok, aracılardan kaynaklandığına işaret edilerek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklamalarında fiyat artışlarının kaynağı olarak üretici ve çiftçilerin gösterilmesi eleştirildi.

Birliğin her ay düzenli olarak yaptığı araştırma kapsamında, tüketici hareketlerinin fazla olduğu Ankara, İstanbul, Mersin ve İzmir illerinden derlediği verilere dayanarak açıkladığı üretici, hal, pazar ve market fiyatlarına göre, Şubat ayında üretici fiyatı yüzde 31.3, market fiyatı yüzde 39.1 artan yeşil fasulye "zam şampiyonu" oldu.


YÜZDE 300'LERE VARAN FİYAT MAKASI


Araştırma sonuçları hakkında bilgi veren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının fiyat artışlarında önemli oranlarda etkili olduğunun görüldüğünü belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 300'lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 191'lere, baklagillerde yüzde 167'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 171'lere kadar çıktığı görülmektedir. Görüldüğü üzere, üretici ve market fiyatları arasındaki makas, daha önceki açıklamalarımızda da ifade ettiğimiz gibi çok yüksektir."

Şubat ayında perakende seviyesinde artış görülürken bazı ürünlerde de azalma meydana geldiğini kaydeden Bayraktar, "Bu dönemde ette yüzde 1,1, ıspanakta yüzde 2,9 ve kuru fasulyede yüzde 3,3 fiyat düşüşleri görülürken, yeşil fasulye, sivri biber, salatalık, mandalina, havuç, kuru kayısı, pırasa, gibi ürünlerde fiyat artışı gözlemlenmiştir. Yumurtada ise fiyatta bir değişiklik görülmemiştir" dedi.

Yeşil fasulyenin, Şubat ayında en yüksek fiyat artışı yaşanan ürün olduğunu belirten Bayraktar, bu dönemde örtü altında yetiştirilmesi, üretim miktarının az olmasının bunda etkili olduğunu anlattı.

Bayraktar, yeşil fasulye, sivri biber, salatalık, mandalina, armut, pırasa, havuç, patlıcan, kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm gibi ürünlerde fiyat artışında üretici fiyatlarındaki artışın etkisinin görüldüğünü, baklagillerde görülen fiyat artışının ise üretimdeki azalmadan kaynaklandığını anlattı.

Şubat ayında market fiyatlarındaki artışta en önemli etkenlerden birinin olumsuz hava koşulları olduğunu belirten Bayraktar, "Her ne kadar son haftasında havalar iyi gitmeye başlasa da ay içerisinde yaşanan kar yağışları ve meydana gelen donların ürün sevkıyatlarını olumsuz etkilediği bu duruma bağlı olarak fiyatlarda artışın meydana geldiği düşünülmektedir" dedi.

Üretici fiyatlarında et ve bakliyat gibi ürünlerde bu dönemde fiyat değişimi olmadığını vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Yeşil fasulyede üretici fiyatında yüzde 31,3'lük bir atış gerçekleşmiştir ki bunun da nedeni üretimin örtü altında olması ve üretim miktarının az olmasından kaynaklanmaktadır.

Yeşil fasulyenin yanı sıra salatalık, domates, sivri biber, patlıcan, pırasa, havuç, mandalinada üretici fiyatlarında bir artış görülmektedir. Özellikle sivri biber, salatalık, patlıcanın önemli ihraç ürünlerimiz olmasının yanı sıra özellikle örtü altında yetiştirilen bu ürünlerde kış döneminde düşük hava sıcaklıkları nedeniyle ürün geç olgunlaşmakta buna bağlı olarak elde edilen ürün miktarı azaldığından fiyatlarda bir miktar artış görülmektedir. Özellikle üretici fiyatı yüzde 7 oranında artan sivri biberin market fiyatı yüzde 35 oranında bir artış göstermektedir."