kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Malezyalılaştırabildiklerimizden misiniz?

Farklı düşünenlerin biraz daha "yaratıcı" olmasını isterdim. Oysa onlar, "temcit pilavını" tercih ediyor; Malezya, İran, Cezayir ve Fas arasında gidip geliyor. Bugünlerde, Fas ve Cezayir'den ziyade, İran ve Malezya gündemde.
"Bir çiçeğin büyümesi gibi yavaş yavaş dincilik başını alıp gitti."
Emin misiniz? Gerçekten, Türkiye, Malezya'ya benziyor mu?
1957'de bağımsızlığına kavuştu. % 55'i Müslüman Malay; gerisi Çinli, Hintli; İslâmiyet orada, ülkeyi yüzyıllar boyu sömüren emperyalistlere, aynı zamanda Çinli ve Hintlilere karşı bir kimlik göstergesi; Malay ırkından olduğunuza dair bir aidiyet belgesi.
Anayasada "laik" yazmakla birlikte, ülkenin dini İslam. Şeriatçı partilerin kurulması serbest; nitekim 16 eyaletten biri olan Kelantan'da Malezya İslam Partisi (PAS) iktidarda. Sömürge döneminde, çiftliklerde çalışmak için getirilen Çin ve Hint asıllılar, zenginlikten büyük pay alırken, Malay kökenliler fukara kalmıştı. 1971'de, MalayÇin kavgasının sokağa taşmasıyla, hükûmetler Malay aslından gelenleri kayıran sosyoekonomik politikalar geliştirdi. Özetle Malezya'da, etnik ve ekonomik temelli bir çatışma neticesinde İslâmhareket ön plana çıktı, güçlendi.
Bunları anlatınca, "Tamam biz Malezya olamayız" diyorlar; sonra bir bakıyorsunuz aynı noktaya gelmişler. Kendini "darı" sanan adam gibi.
- Sen darı değilsin, darı değilsin!
- Tamam değilim. Artık çıkabilir miyim dışarıya?
Ve çıkıyor. Ama tavukları görünce gene ürküyor. Doktor, "Yahu sen darı değilsin ki" diye onu uyarıyor.
- Ben biliyorum darı olmadığımı ama, tavuklar acaba öğrendi mi?
Türkiye Malezya değil; Malezya gibi olmaz da. Fakat, ezber bozmak kolay mı!
"Ben biliyorum Malezya olmayacağımızı. Ama acaba Malezyalılar da, bunun farkında mı?" diye sorana bile rastlayabilirsiniz.
Galiba en kötüsü Türkiye'nin " darı" olması. Darı olsa, maazallah her tavuk ayrı bir "iç tehdit" oluşturacak. Biz bilsek bile darı olmadığımızı, tavuklar bunu nasıl fark edecek?