kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tezkereden sonraki hava ve kara harekatının bilançosu

Yeni Haber
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, 1 Aralık 2007'de PKK'ya karşı gerçekleştirdiği ilk sınır ötesi hava operasyonun ardından, 21 Şubat Perşembe günü Irak'ın kuzeyinde başlatılan ve bugün sona eren kara harekatlarında toplam 240 terörist etkisiz hale getirildi. Harekatta 24'ü asker ve 3'ü Geçici Köy Korucusu olmak üzere, 27 güvenlik görevlisi şehit oldu.

TBMM Genel Kurulunda 8 Ekim 2007 tarihinde hükümete 1 yıl süreyle sınır ötesi operasyonu için izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'ne dayanarak TSK 1 Aralık 2007 tarihinde operasyonlarını başlatmış ve 5 hava harekatıyla bölgeyi yumuşatmıştı. Hava harekatlarının ardından TSK'nın PKK'ya yönelik operasyonların en önemli ayağı olan kara harekatı 21 Şubat Perşembe günü saat 19.00'da başlatılmıştı.

İŞTE OPERASYONLAR

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesindeki resmi verilere göre, terörle mücadele kapsamında PKK'ya karşı 1 Aralık 2007 tarihinde gerçekleştirilen ilk sınır ötesi hava operasyonun ardından, 16 Aralık ve 22 Aralık tarihlerinde 2 hava harekatı gerçekleştirildi. İki harekatta, Irak'ın kuzeyinde Metina, Zap, Avaşin ve Hakurk bölgelerinde 22, Kandil Dağı bölgesinde 11 olmak üzere toplam 33 adet hedef grubu (200'den fazla münferit hedef) vuruldu.

26 Aralık 2007'de büyük bir terörist grubun, Zap bölgesindeki 8 adet mağara ve barınaklarda kışı geçirmeye hazırlandığının tespit edilmesi üzerine gerçekleştirilen hava harekatında söz konusu terörist gruba ait hedefler nokta operasyonu ile vuruldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 15 Ocak 2008 tarihinde gerçekleştirdiği hava harekatında, Zap-Şivi bölgesinde 4, Avaşin-Basyan bölgesinde 2 ve Hakurk bölgesinde 2 olmak üzere, sadece terör örgütünün kullandığı teyit edilmiş çok sayıda tesisi içeren, toplam 8 adet hedef grubu (yaklaşık 60 hedef) etkisiz hale getirildi.

4 Şubat 2008'de Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgelerinde PKK'nın kullandığı tesislere yönelik gerçekleştirilen hava harekatında ise toplam 11 adet hedef grubu (yaklaşık 70 hedef), tam isabetle vuruldu.

GENİŞ ÇAPLI KARA HAREKATI


21 Şubat 2008'de Saat 10.00-18.00 arasında K. Irak'ta belirlenen hedefler karada konuşlu uzun menzilli silahlar ve Hava Kuvvetleri'ne mensup uçaklar ile vuruldu. Saat 19.00 itibarıyla da Kuzey Irak'a sınır ötesi kara harekatı başlatıldı

Harekatın ilk gününde, bölgede tespit edilen PKK'ya ait hedefler Hava Kuvvetleri uçakları, silahlı helikopterler ve kara ateş destek vasıtaları ile yoğun ve etkili bir şekilde ateş altına alındı. Aynı zamanda, birliklerin ilerlemesi sırasında PKK'nın kullandığı değerlendirilen doğal ve yapay bir çok tesis, içlerindeki çok miktarda mühimmat, malzeme ve yiyecek maddeleri ile birlikte kullanılmaz hale getirildi. Terör örgütü mensuplarıyla çıkan çatışmada 44 PKK'lı etkisiz hale getirilirken 5 asker şehit oldu.

23 Şubat Cumartesi günü bölgenin 4 ayrı kesiminde devam eden operasyonlarda, uçaklar ve uzun menzilli silah ateşleri sonucu saf dışı bırakılanlar hariç, 35 terörist etkisiz hale getirilirken, 2 asker şehit oldu. İki gün içerisinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 79'a ulaştı.

Irak'ın kuzeyinde PKK terör örgütüne karşı icra edilen sınır ötesi harekatın 3. günü olan 24 Şubat Pazar günü, bölgede teröristlerle sağlanan sıcak temas aralıklarla devam etti. Her birinde PKK'lıların bulunduğu kesin olarak tespit edilen, derinlikteki 12 hedef grubu (63 hedef) Hava Kuvvetleri uçakları ile vuruldu. Çıkan çatışmalarda, içlerinde sözde lider kadroların da bulunduğu değerlendirilen 33 terörist etkisiz hale getirilirken 8 asker şehit oldu. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 112'ye ulaştı.

Harekatın 4. gününde iki ayrı bölgede PKK'lılarla sağlanan sıcak temas aralıklarla devam etti. Birliklerin ilerleme istikametleri üzerinde ve derinlikte yer alan 6 adet hedef grubu (30 civarında hedef) Hava Kuvvetleri uçakları tarafından vuruldu. Çıkan çatışmalarda, 41 terörist etkisiz hale getirildi ve harekatın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 153'e yükseldi. 2 asker ise şehit oldu.

Harekatın 5. günü olan 26 Şubat'ta yoğun kar yağışının, manevrayı kısıtlaması nedeniyle birlikler bulundukları bölgelerde bütünleme ikmali ile arazi arama ve tarama faaliyetleri gerçekleştirdiler. Harekat bölgesinin bazı kritik kesimleri zinde birliklerle takviye edildi.

EN ŞİDDETLİ ÇATIŞMA 6. GÜNÜNDE YAŞANDI

Bölgeye takviye maksadıyla gelen terörist gruplarla sıcak temasın sağlandığı ve en kapsamlı çatışmaların gerçekleştirildiği harekatın 6. gününde 77 terörist etkisiz hale getirildi. Bu rakamla, etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 230'a ulaştı. Çatışmalarda 5 asker ve 3 Geçici Köy Korucusu ise şehit oldu.

Harekatın 7. gününde operasyona katılan birlikler terörist gruplarla bir bölgede sıcak temas sağladı ve çıkan çatışmada 7 terörist etkisiz hale getirildi.

Harekatın başından itibaren, manevra birlikleri ve uçaklar tarafından 126 mağara, 290 barınak ve sığınak, 12 komuta merkezi, 11 muhabere tesisi, 6 eğitim tesisi, 23 lojistik tesis, 18 ulaştırma tesisi, 40 hafif silah mevzii ve 59 uçaksavar mevzii kısmen ya da tamamen tahrip edildi. Sınır ötesi harekatta etkisiz hale getirilen terörist sayısı 240'a ulaştı.

Harekatta 24'ü asker ve 3'ü Geçici Köy Korucusu olmak üzere, 27 güvenlik görevlisi şehit oldu.

Harekattan önce bölgede bulunduğu değerlendirilen yaklaşık 300 teröristin büyük çoğunluğu etkisiz hale getirildi, geri kalanların bir kısmı ise bölgeyi terk ettiklerinden temas kesildi. Ayrıca, bölgedeki barınma olanakları, haberleşme imkanları, uçaksavar savunması ve yaşam malzemeleri büyük oranda tahrip edildi.

(ANKA)