kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Alkollü sürücüye psikiyatrik test

Pervin METiN SABAH
Trafikte ehliyetini kaptıran alkollü sürücü, belgesini geri alabilmek için değerlendirme merkezinde uzun süre ecel terleri döküyor..
Aşırı alkol, hız ve 100 ceza puanını doldurduğu için ehliyetine el konulan sürücülerle, ticari araç sürücülerinin gitmek zorunda olduğu Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri'nin sayısı, Türkiye genelinde 100'e ulaştı. Yaklaşık 9 yıl önce açılan merkezlerin 2000 yılında sadece 4 olan sayısı, 2004'te ticari araç sürücülerine, Karayolu Taşıma Kanunu ile getirilen her 5 yılda bir "Bedeni ve Psikoteknik Sağlık Raporu" alma zorunluluğuyla hızla arttı.

KAZALAR YÜZDE 30 AZALDI
Merkez sahipleri, şehirlerarası kazaların yüzde 30 azalmasına neden olduklarını belirtiyor. Emniyet tarafından gönderilen suçlu sürücülerle, ticari araç sürücüleri iki farklı uygulamaya tabi tutuluyor. Önce psikoteknik cihazıyla bir saat süren testlerde, dikkat, hafıza, konsantrasyon, algı kapasitesi, anlama-değerlendirme ve hızmesafe algılama yeteneği, geniş görüş alanı, el-göz-ayak koordinasyonu ölçülüyor, psikolog tarafından psikoteknik rapor düzenleniyor. Bu testler sonucu hazırlanan rapor olumsuz çıkarsa, kişi ehliyetini geri alamıyor. Yeniden teste girmek için ise bir yıl beklemesi gerekiyor.

HANGİ HALLERDE?..
*
Sürücü üçüncü kez alkollü yakalandığında ehliyetine 5 yıl el konuluyor ve psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonrası uygun görülenlere sürücü belgeleri iade ediliyor.

* Hız kuralını 1 yıl içinde 5 kez ihlal edenlerin sürücü belgeleri 1 yıl geri alınıyor.

* Bir yılda ikinci defa 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetleri 4 ay süreyle geri alınarak bu merkeze yönlendiriliyor.