kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Buğday ve un fiyatları patladı, sıra ekmekte!

Hacer GEMİCİ EKONOMİ
Dünya buğday fiyatlarındaki artış, Türkiye'de unun çuval fiyatını 32 YTL'den 38 YTL'ye taşıdı. Ekmek üreticileri "40 YTL'den sonra zam gündeme gelir" diyor..
Hububat ürünlerinde yaşanan rekolte kaybı ile tüm dünya gıda fiyatlarının yükselmesinin ardından buğday fiyatları yüzde 25'lik artışla rekor kırdı. Rekolte düşüklüğü, buğdayın biyoyakıt olarak kullanılması gibi etkenlerle dünyada buğday fiyatlarında yaşanan bu artış Türkiye'de etkisini ilk olarak un fiyatları üzerinde gösterdi. On-onbeş gün önce bir çuval ekmeklik unun fiyatı 32 YTL iken, son günlerde 38 hatta 40 YTL'ye kadar dayandı. Durum böyle olunca 2008 başında gündeme gelen zamma bu fiyatlarla kurtarıyor diyerek karşı çıkan İstanbul Halk Ekmek AŞ bile 'zammı gündemine' aldı. İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Ömer Bilgiseven, yaklaşık bir ay önce unun çuvalını 33 YTL'den aldıklarını ifade ederek, "Şimdi 38-40 YTL'ler konuşuluyor. İki hafta sonra un ihalesine çıkacağız. Burada gelecek tekliflere göre fiyat artışı gündeme gelebilir" dedi.

GRAMAJ ARTSIN ÖNERİSİ
Aksaray Fırıncılar Odası Başkanı Halis Altınsoy, un fiyatlarında aşırı dengesizlik olduğunu öne sürerek, piyasada un sıkıntısı olduğunu dile getirdi. Altınsoy, unun çuval fiyatının 40 YTL'ye ulaşması durumunda ekmek zammının kaçınılmaz olacağına işaret etti. Bu arada zammın sınırlı oranda tutulması için ekmeğin gramajının 200'den 300 garama çıkarılması yönünde Tarım Bakanlığı'na öneri sunuldu. Gramaj artışının maliyetleri düşürdüğünü belirten ekmek üreticileri, bugüne kadar zammın gündeme gelmemesini ise piyasadaki yoğun rekabete bağlıyorlar. Un fabrikası ve fırın sayısının ihtiyacın üzerinde olması nedeniyle ortaya çıkan rekabetin fiyatı baskılarken 'kaliteyi' düşürdüğü de bir başka iddia.
Haberin fotoğrafları