kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Gates'le görüşmenin tutanakları kamuoyuna açıklansın"

Yeni Haber
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Irak'ın kuzeyine yönelik kara harekatının bitirilmesinin beklenmedik ve şaşkınlık yaratan bir gelişme olduğunu söyledi.

Özyürek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Savunma Bakanı Gates'le yaptıkları görüşmelerin tutanaklarının kamuoyuna açıklanmasını istedi. Özyürek, "Devletin resmi görevlisi bu görüşmelerde bulundu mu? Gates'in talepleri ne oldu, saydamlık açısından bunların kamuoyuna açıklanması gerekiyor" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Kuzey Irak'a yönelik kara harekatının sonlandırılmasını değerlendirdi. Kararı, 'beklenmedik bir karar' olarak değerlendiren Özyürek, "Gates'le görüşen Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı 'işimizi bitirince döneriz' diye açıklama yaptılar. İşin bitmesinin de zaman alacağı izlenimi verdiler. Ancak harekatın birden durdurulması şaşkınlık yarattı. Gates'in talebi ortada, Bush'un operasyonun bir an önce bitirilmesine yönelik sözleri ortada. Gates'in uçaktaki gazetecilere 'Türkler mesajı aldı' açıklaması var. ABD'nin net bir şekilde tavrını koyduğu ve Türkiye'nin uyduğu görünüyor" dedi.

Gates'in Gül ve Erdoğan'la görüştüğünü hatırlatan Özyürek, "Bu görüşmelerde tutanak tutuldu mu, devletin resmi görevlisi bu görüşmelere katıldı mı? Gates'in talepleri ne oldu?" diye sordu. Bu soruların yanıtlarını, hükümetin kamuoyuna açıklaması gerektiğini kaydeden Özyürek, görüşme tutanaklarının kamuoyuna açıklanmasını istedi.

CHP'li Özyürek, Genelkurmay'dan gelen açıklamayı ise, "Genelkurmay açıklaması teknik ve askeri bir açıklama. Ancak ortada siyasi bir karar olduğu görülüyor" şeklinde değerlendirdi.

(ANKA)