kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Valizimi kendim hazırladım

ESRA ÇORUH
16.02.2008
Erkeklerin, bir seyahate giderken valizlerini gençken annelerine, sonraki yıllarda eşlerine ya da kız arkadaşlarına hazırlatmaları bir gelenek gibidir. Peki, siz kendi valizinizi kendiniz hazırlamak ister misiniz?..
1- Seyahat öncesi "Acaba eksik bir şey kaldı mı?" diye sürekli heyecan yaşarım. Seyahatimi en pratik şekilde nasıl yapabilirim? (Burak T. - Ankara)

- Size ilk önerimiz, doğru ve kullanışlı bir valiz seçmek olacak. Sert yüzeyli valizler, sağlam olduğu kadar kullanışlılığı bakımından da tercih edilebilir. Valizinizi seyahat gününüze göre seçtikten sonra geriye sadece ihtiyacınız olanları almanız kalıyor. Kaç gün kalacaksanız ona göre yanınızda mutlaka olması gereken kıyafet ve iç çamaşırı listesini yapabilirsiniz: Tıraş çantanız, iş malzemeleriniz, gittiğiniz yerin hava koşullarına göre götürmeniz gerekenler, pasaport, bilet gibi olmazsa olmazlar, telefon şarjınız, uygun adaptör gibi mutlaka olması gerekenler... Ayrıca kamera, rahatlamanızı sağlayacak müzik CD'leri gibi zevkinize göre ekleyecekleriniz de olabilir.

2- Kısa süreli de olsa iş seyahatleri için sürekli yurtdışına gidiyorum. Valizimin küçük olmasını tercih ettiğimde bir şeyleri koymayı unutuyorum ya da lüzumsuz kıyafetleri yanıma alıp büyük valizle gidiyorum. Bir seyahatte mutlaka yanıma almam gerekenler hakkında bilgi verebilir misiniz? (Abdullah N. - İstanbul)

- Haklısınız, bu hataları zaman zaman hepimiz yaparız. Öncelikle ne olursa olsun valiz hazırlama işini son dakikaya bırakmamak gerekir. Seyahat için götürmeniz gerekenleri seçerken, kaç gün kalacağınızı da hesaplayın. Örneğin, sadece iki günlük bir iş seyahatine üç iş gömleği yeterli. Bu sayıyı her gün için bir adet olarak belirleyebilir, her ihtimale karşı da yedek bir tane alabilirsiniz. İki gün için tek bir takım yeterlidir. Gömleklerinizi ve takımınızı askılı çantada elinize alırsanız, ütü sorununu da azaltırsınız. Akşam programlarına göre gidilecek yerleri göz önünde bulundurarak, iki alternatif kıyafeti valizinize koyabilirsiniz. Bir takım elbiseyle giyeceğiniz ayakkabı, bir de casual akşamlar ya da uçakta giyeceğiniz ayakkabı yeterlidir. Tıraş çantanızı unutmamalısınız. Kaç gün kalırsanız kalın, her gün kullanacağınız en önemli ihtiyaçlarınız için bu çanta çok önemlidir. İçine tıraş kremi, tıraş bıçağı, tıraş köpüğü, deodorant, parfüm, diş macunu, diş fırçası, tırnak makası ve kremlerinizi koyun. Sürekli seyahat ediyorsanız, bu çantanız daima hazır halde dursun. Ama valizinize koymadan önce mutlaka içinde eksik olup olmadığına göz atın.

3- Biraz titiz bir insanım. Özellikle seyahatlerde ütü ve leke sorunları canımı sıkıyor. Bunlar için önerebileceğiniz, seyahatte yanıma alabileceğim malzemeler var mı? (Mustafa Y. - İstanbul)

- Sizin gibi titiz insanların özellikle seyahat sırasında valizinde bulundurması gereken bazı şeyler var. Örneğin; ani lekelere karşı kullanabileceğiniz leke çıkarıcı krem ya da ilaçlar, hayatınızı kolaylaştıracaktır. Bunların en küçük olanlarından valizinize koymanızı öneririz. Ayrıca küçük seyahat ütüsü de işinize yarayacaktır. Hem hafif hem de çok yer kaplamayan bu ütüler, kırışan kıyafetleriniz için pratik çözüm olacaktır. Ayakkabılarınızı valize koyduğunuzda da ayakkabı kalıbıyla koymayı ihmal etmeyin. Bu, ayakkabılarınızın valiz içinde bozulmasını engeller. Küçük bir ayakkabı cilası ya da süngeri de yanınızda olsun. Tabii nereye giderseniz gidin, güne temiz ve tıraşlı başlamak için de mutlaka yanınıza tıraş çantanızı alın.
Haberin fotoğrafları