kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uzakdoğu mutfağının Kare As'ı

15.02.2008
Çin, Japon, Tayland gibi Uzakdoğu ülkelerinin mutfaklarına olan ilgi giderek artıyor. Artık noodle, suşi, soya sosu, wasabi gibi lezzetlere alıştık. Hatta Uzakdoğu mutfağı sunan restoranlar o kadar arttı ki, her keseye uygun hale geldi. İşte Uzakdoğu mutfağında iddialı restoranlar..
Dragon
Yaklaşık 22 yıldır Hilton Oteli'nin içinde hizmet veren Dragon, Çin mutfağı tutkunlarının önde gelen buluşma noktası. Restoranın Hong Kong'lu şefi tarafından hazırlanan mönüsünde, aromatik ördek, Szechuan dana eti, noodle'lı çorba ve noodle çeşitleri en beğenilen lezzetler arasında yer alıyor. Her gün 12.00- 14.30 ve 19.00-23.30 arasında açık olan mekânın, oturmuş bir müşteri kitlesi var. Dekorasyonuyla da dikkat çeken mekândaki bütün dekoratif objeler Çin'den getirilmiş. Ahmet Örs, Dragon'un İstanbul'daki Çin lokantaları arasında en iyisi olduğunu söylerken, Gamze Bursa, "Senelerdir favorim olan Dragon, Çin mutfağının en lezzetli örneklerini sunuyor," diyor. Deniz Gürsoy burada en beğendiği yemeğin Pekin ördeği olduğunu belirtiyor. Diğer jürilerimiz Semih Somer, Serra Merzeci ve Şebnem Çapa da Dragon'un müdavimleri arasında. Tel: (0212) 231 62 00
(Aldığı oy: 6)

ÇokÇok
Tepebaşı'ndaki yerinde Tayland mutfağını İstanbullulara sunan ÇokÇok, farklı mimarisi ve otantik dekorasyonuyla dikkat çekiyor. Mönüsü oldukça geniş olan mekânın şefi Taylandlı Bayan Nutch. Kendisi, Japonya, İspanya ve Meksika'da Tayland büyükelçiliklerinde baş aşçı olarak görev yapmış, Tayland Kraliyet Ailesi için yemek organizasyonları düzenlemiş, Tayland ulusal televizyonunda yemek programları hazırlamış ve dört kitap yazmış bir usta. Sedirler üzerinde yemek yiyebileceğiniz ÇokÇok, jüri üyelerimizden Ahmet Örs'ün favori mekânları arasında yer alıyor. Örs, "Malzemeleri çok özel seçiliyor ve şefleri çok iyi," diyor. Çimen Uzsoy'un ÇokÇok'la ilgili yorumu şöyle: "Acı ile probleminiz yoksa bol baharatlı Tayland spesiyallerini mutlaka denemelisiniz. Ben en çok pirinç noodle salataları beğeniyorum." Oğul Türkkan, "Tayland mutfağı için iyi bir adres. Ayrıca ambians orijinal," derken, Semih Somer de ÇokÇok'a oy veriyor. Tel: (0212) 292 64 96
(Aldığı oy: 4)

Zuma

Merkezi Londra'da bulunan dünyaca ünlü Japon restoranı Zuma'nın üçüncü şubesi geçtiğimiz günlerde İstanbul'da açıldı. Ortaköy Radisson SAS Bosphorus Hotel'de hizmete giren Zuma, lezzet tutkunlarının yoğun ilgisiyle karşılandı ve rezervasyonlar aylar öncesinden doldu. Barmen ve aşçıları başta olmak üzere tüm kadrosu Londra'dan getirilen restoranın tabakları Japonya'daki bir usta tarafından yapılıyor. İki katlı olan mekânın üst katında bar, alt katında ise daha düşük seste müziğin olduğu ana yemek salonu, Sushi Bar ve Robata Grill Bar yer alıyor. Sake Bar'da ise Japonların geleneksel içkisi sake sunuluyor. Zuma'nın favori yemekleri arasında wasabi sosuyla sunulan yengeç ve barbekü sosla tatlandırılmış ızgara tavuk dilimleri var. Gamze Bursa, Zuma'nın İstanbul'da açılmasına çok sevindiğini söylerken, Çimen Uzsoy, Deniz Gürsoy ve Serra Merzeci bu yeni mekânı beğendiklerini belirtiyorlar. Tel: (0212) 287 56 41 (Aldığı oy: 4)

Sushico Chinese in Town
Sushico Chinese in Town, 1997'den bu yana 12 restoranıyla İstanbul, Ankara ve Girne'de hizmet veriyor. Çin, Japon ve Tayland mutfağından örnekler sunan restoran zinciri, standart bir servis ve lezzet sunumuna önem veriyor. Çok geniş bir alana paket servisi yapan Sushico Chinese in Town, aynı zamanda 2 bin kişiye kadar özel mönüler hazırlayıp catering servisi de veriyor. Aşçılar ise Uzakdoğulu. Özellikle Çin mutfağına tutkun olduğunu söyleyen Gürgen Öz, Sushico Chinese in Town'da en çok tatlı ekşi tavuk yediğini belirtiyor. Deniz Gürsoy'un mönüdeki favorisi ise Bamboo kamışlı mantarlı dana. Diğer jürimiz Oğul Türkkan ise burayı tercih etme nedenini açıklarken, "Her zaman belli bir kalitenin üzerinde," diyor. Nişantaşı Tel: (0212) 234 98 80
(Aldığı oy: 3)

Sunset Grill&Bar

1994 yılından bu yana Ulus Parkı'ndaki yerinde hizmet veren Sunset Grill&Bar, müşterilerini üç farklı mönüyle ağırlıyor: Dünya mutfağı, Japon mutfağı ve suşi çeşitleri. Bunların arasında dört Taylandlı usta tarafından hazırlanan suşiler büyük ilgi görüyor. Londra'daki Nobu Restaurant'ın master şefi Hiroki Takemura geçen yıl boyunca Sunset'te kalmış ve Japon mutfağı mönüsünü oluşturmuş. Şimdi onun eğitim verdiği şefler görev yapıyor. Öğle ve akşam servisinin yapıldığı mekânın Boğaz manzarası da tercih nedenlerinden biri. Jüri üyelerimizden Deniz Gürsoy, Serra Merzeci ve Şebnem Çapa özellikle suşi yemek istediklerinde Sunset'i tercih ettiklerini söylüyorlar. Tel: (0212) 287 03 57-58 (Aldığı oy: 3)

Little China

İstanbul'un ilk Çin restoranlarından biri olan Little China, 1993'ten beri Bebek'te hizmet veriyor. Restoranın Çin mutfağı ağırlıklı mönüsünde son üç yıldır suşi de yer alıyor. Japon şef tarafından hazırlanan yemekler arasında en popüler olanlar, zencefil soslu çıtır karides, istiridye soslu dana eti, tatlı ekşi tavuk, karidesli noodle sıralanabilir. Jüri üyelerimizden Elif Edes ve Semih Somer Uzakdoğu mutfağı konusunda Little China'dan vazgeçmiyorlar. Tel: (0212) 287 32 78 (Aldığı oy: 2)

Pera Thai

2001 yılından beri İstanbulluları Tayland mutfağıyla buluşturan Pera Thai, Uzakdoğu mutfağının orijinal tatlarını sunuyor. Tüm yemekler Taylandlı aşçılar tarafından hazırlanırken baharatlar taze olarak Tayland'dan getiriliyor. Pera Thai'nin mönüsü, Kahire'deki ünlü Bua Khao restoranlar zincirinin sahibi Yuphadee Sawamiwast tarafından hazırlanıyor. 2006 yılında 'Thai Select' ödülüne layık görülen mekân, jüri üyelerimiz Elif Edes ve Oğul Türkkan'ın favorileri arasında. Tel: (0212) 245 57 35 (Aldığı oy: 2)

Wagamama
Özellikle noodle sevenlerin vazgeçilmez adresleri arasında yer alan Wagamama, Kanyon'dan sonra ikinci şubesini Taksim'de açtı. Farklı konsepti ve iç mekân tasarımıyla dikkat çeken restoran zincirleri arasında yer alan mekânın en önemli özelliklerinden biri Japonların yüzlerce yıllık noodle geleneğini günümüze taşıma iddiası. Öyle ki 10 ülkede 80'e yakın restoranla hizmet veriyor. Çimen Uzsoy ve Gamze Bursa İngiltere'nin 'Cool Brand'leri arasında üç kez yer alan Wagamama'ya oy veriyor. Tel: (0212) 353 04 74 (Aldığı oy: 2)

Quick China
Ankara'nın en eski Çin restoranlarından Quick China, Çin, Japon ve Tayland mutfağından örnekler sunuyor. Mekânın Teppenyaki (Japon usulü ocakbaşı) bölümü çok ilgi görüyor. İlk olarak 1996 yılında hizmet vermeye başlayan bu lezzet durağı, 2001 yılından beri Uğur Mumcu Sokağı'nda müşterilerini ağırlıyor. Mönüsü giderek genişleyen restoranın aşçısı da Taylandlı. Jüri üyelerimizden Oğul Türkkan, Quick China'nın her anlamda çok başarılı bir Uzakdoğu restoranı olduğu görüşünde. Tel: (0312) 437 03 03 (Aldığı oy: 1)

Yutaka Japanese Restaurant

Hyatt Recengy Otel'in hemen yanındaki Yutaka Japanese Restaurant, İstanbul'un en popüler Japon restoranlarından biri. Eski adı Takarabune olan mekânda, Japon mutfağının farklı lezzetlerini tadabilirsiniz. Suşi barı büyük ilgi gören restoranın spesiyalleri arasında Tobanyeki yer alıyor. Her gün 12.00-15.00 ve 18.00-23.00 arasında açık. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs, Yutaka'nın başarılı bir Japon restoranı olduğu görüşünde: "Daima esaslı şeflerin bulunduğu mekân, hep en iyiler arasında yer alır." Tel: (0212) 231 13 06 (Aldığı oy: 1)

Gamze Bursa
(Yemek kitabı Net 425 g'nin yazarı)
Zuma
Dragon
Suinn
Wagamama

Şebnem Çapa (İş kadını)
Dragon
Sunset
Wanna

Elif Edes (İşletmeci)
Little China
Udonya
Ninja
Pera Thai

Deniz Gürsoy (Gurme)
Zuma
Sunset
Dragon
Sushico Chinese in Town

Serra Merzeci (İş kadını)
Vogue
Sunset
Zuma
Dragon

Ahmet Örs (SABAH gazetesi yazarı)
Dragon
ÇokÇok
Yutaka

Gürgen Öz (Oyuncu)
Sushico Chinese in Town
Fang fang

Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği Üyesi)
ÇokÇok
Little China
Dragon

Oğul Türkkan (Ankaralı gurme)
Quick China
Sushico Chinese in Town
ÇokÇok
Pera Thai

Çimen Uzsoy (Time Out dergisi yeme-içme editörü)
Zuma
Wagamama
ÇokÇok
Go Mongo

Diğerleri
Vogue
Tel:
(0212) 227 44 04
Go Mongo İstinye Park
Tel:
(0212) 345 58 88
Wanna
Tel:
(0212) 243 17 94
Miyako Restaurant
Tel:
(0212) 326 11 00
Fang Fang
Tel:
(0216) 369 42 56
Udonya Japanese Restaurant
Tel:
(0212) 256 93 18
Ninja Restaurant
Tel:
(0212) 237 23 28
Suinn
Tel:
(0212) 373 29 00
Haberin fotoğrafları