kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İsrail Gazze'ye girmeye hazırlanıyor

AA
Yeni Haber
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze'de durumun daha da sertleşeceği ve bir kara harekatının pek de uzak olmadığı mesajını verdi.

Barak, Gazze'de tansiyonun daha fazla tırmanmasına hazırlıklı olunmasını istedi ve devam eden Kassam saldırılarına bir son vermek amacıyla, geniş kapsamlı bir kara operasyonunu yapmaktan çekinmediklerini söyledi.

"Böyle bir adımı atmaktan korkmuyoruz" diyen Barak, "Harekatın zamanlaması konusunda elbette çalışmalar yapıyoruz. Ama haliyle bunları Hamas ve kamuoyu ile paylaşmayız" diye konuştu.

İsrail Savunma Bakanı, roket saldırılarından sorumlu olanları vuracaklarını belirtirken, "Hamas'ın ağır bedel ödeyeceğini" vurguladı.

Barak, Dörtler Grubu'nun Ortadoğu Temsilcisi Tony Blair ve Mısır İstihbaratı Başkanı Ömer Süleyman ile de konuşarak, İsrail'in mevcut duruma daha fazla müsamaha edemeyeceğinin altını çizdi.

Barak, dün gece Kassam roketlerine hedef olan ve bir kişinin hayatını kaybettiği Sderot'taki Sapir Yüksek Okulu'na ziyarette bulunmuş ve "Kassamlara karşı çözüm, birçoklarının sandığından daha çabuk bulunacak" demişti.

YAHUDİ AJANSI, ÜNİVERSİTEDEKİ 1700 ÖĞRENCİYE, TOPLAM 1,7 MİLYON DOLAR SAĞLADI

Öte yandan roket saldırılarına maruz kalan Sderot'taki Sapir Yüksek Okulu'nda eğitim gören 1700 öğrenciye, 1,7 milyon dolarlık burs imkanı sağlandı.

Yahu Ajansı Başkanı Zeev Bielski, 1000'er dolarlık bursun her bir öğrenciye önümüzdeki haftalarda iletileceğini kaydetti ve dün meydana gelen kanlı saldırıya verilecek en iyi cevabın bu olduğunu belirtti.

Yahudi Ajansı ile ülke dışındaki donörlerin, bölgede yaşayanların durumlarının kolaylaştırılması, büyüme ve kalkınmaya destek olmak amacıyla yatırımlarını sürdüreceği de kaydedildi.

PERES: "BUNUN DA ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ"

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de Sapir Yüksek Okulu'na bir ziyarette bulunarak, Kassam saldırısında hayatını kaybeden Yoni Yehya için saygı duruşunda bulundu.

Peres, "Gazze, barış içinde mi, yoksa terör ve savaş mı, nasıl yaşamak istediğine karar vermek durumunda" dedi.

Peres, daha sonra, ikinci intifada döneminde Batı Şeria kaynaklı intihar saldırılarına hedef olan Beyt Şe'an'da yaptığı konuşmada da "kentte güvenliğin tesis edilemeyeceğini düşündüğümüz zamanlar oldu. Ama şimdi bunlar unutuldu" dedi ve şöyle devam etti:

"İntihar bombacılarının üstesinden geldiğimiz gibi, roketlerin de üstesinden gelmeyi başaracağız."

İsrail İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter de Gazze Şeridi'nin yeniden işgal edilmesi çağrılarına karşı çıktı, hükümetin de yoğunlaşan Kassam roketlerine karşı politikasını yeniden değerlendirmesini istedi.

İsrail kabinesinin bir diğer üyesi Ya'akov Edri ise daha sert bir tutum aldı ve "Gazze'ye gireceğimiz ve tümünü işgal edeceğimiz günden çok uzakta değiliz" diye konuştu. Edri, vatandaşların bu şekilde yaşamaya daha fazla devam edemeyeceklerini söyledi.

İsrail kabinesinin Diyanet işlerinden sorumlu bakanı Yitzak Kohen de "Henüz herkes farkında olmasa bile, bir savaş durumunun içindeyiz" dedi ve İsrail'in artık bir tatbikat yapıyormuşçasına davranmaktan vazgeçmesini istedi.

HANİYE'DEN ARAP ÜLKELERİNE: "SESSİZLİĞİNİZE SON VERİN"

Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye ise İsrail'in Filistin halkına karşı saldırılarını kınayan bir açıklama yaparak, İsrail'in sivil hedeflere ve hükümet binalarına yönelik saldırılarının Filistin halkının iradesine kıramayacağını, Filistin hükümetini de hedeflerinden saptırmayacağını belirtti.

Haniye, bu saldırıların da daha öncekiler gibi başarısız olacağını ifade ederek, Filistin halkını, birlik ve beraberliğe çağırdı. Haniye, "Zafer, Filistin davasına sadakatla bağlananların olacaktır" dedi.

Haniye ayrıca Arap ülkelerini, sessizliklerine son vererek, Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukanın kaldırılması ve saldırıların durdurulması için acilen harekete geçmeye çağırdı.