kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

200 TL geliyor, paraya Yunus Emre de giriyor

Yeni yıldan itibaren 200 TL'lik banknotlar tedavüle girecek. Yeni banknotlarda boyut, renk, tasarım ve güvenlik özellikleri açısından da değişikliğe gidilecek..
Üç yıl önce piyasaya sürülen YTL yıl sonunda tedavülden kalkıyor. 1 Ocak 2009'dan itibaren paradaki 'Y' ibaresi kalkacak ve yeniden Türk Lirası dönemi başlayacak. Yeni yıldan itibaren 200 TL'lik banknotlar tedavüle girecek. Edinilen bilgiye göre banknotlarda boyut, renk, tasarım ve güvenlik özellikleri açısından da değişikliğe gidilecek. Çok fazla rağbet görmeyen kağıt 1 YTL piyasadan çekilirken, 200 TL'lik yeni banknotlar çıkarılacak Kağıt paralardaki resimlerde de değişim yaşanırken Türk tarihinde önemli yer edinmiş şair, matematikçi, düşünür, müzik ve sanat tarihi ile ilgili önemli şahsiyetler yeni paraların üzerinde hayat bulacak. Bu isimlerden birinin Türk dil ve edebiyatının en büyük şairlerinden Yunus Emre olacağı ifade ediliyor. Gündeme gelen bir diğer ismin ise Erzurum'un düşman işgalinden kurtarılmasında önemli başarılar elde eden Nene Hatun olduğu öğrenildi.

ÖNEMLİ İSİMLER PARADA
Kaynaklar, özellikle Türk tarihinde önemli yer edinmiş isimlerin resimlerinin yılbaşından itibaren dolaşıma girecek TL'de yer alacağını belirterek, "Farklı alanlarda tarihe mal olmuş isimleri Türk Lirası'nda göreceğiz. Ama bu kişiler sadece 14 ve 15. yüzyıllarda yaşamış isimlerden oluşmayacak. Bu kişilerin seçimi yakın tarihe mal olmuş isimlerden de olacak" dedi. Henüz hangi isimlerin olacağına ilişkin net bir karar vermediklerini aktaran kaynaklar, yeni tasarım ve arka yüz portre resimlerinin tanıtım toplantısına kadar açıklanmayacağını vurguladı. Konuya ilişkin son kararı banka yönetimi sonbaharda verecek. AB'nin Euro'ya benzediği için şikettiği madeni para değişime uğrayacak. Alaşım ve ebatlar yenilenecek.