kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşadamı zekasına sahip olmak için seminer seminer dolaşıyor

MEHMET ÇALIŞKAN
Müzik piyasasında büyük bir yıldız kayması dönemine girildiğini söyleyen Burcu Güneş, ancak 'işadamı zekası'na sahip olanların kalıcı olacağını söylüyor. Kendisi bu zekaya sahip olmak için de seminerlere katılıyor..
Önümüzdeki günlerde Ghetto'da, şarkılarını akustik tarzda seslendirmeye hazırlanan Burcu Güneş'in, müzik piyasasıyla ilgili ilginç öngörüleri var. Şarkıcıların evrimsel bir dönem geçirdiklerini söyleyen Güneş'e göre, belli özelliklere sahip olmayanlar için bir yok oluş dönemi başladı. Güneş, 5 yıl içinde müzik sektöründe tam bir yıldız kayması yaşanacağını ve birçok şarkıcının ortalıktan kaybolacağını iddia ediyor. Güneş'e göre varlıklarını sürdürebilecek şarkıcılar ise 'işadamı zekası'na sahip olanlar. İşte ünlü şarkıcı, bu 'işadamı zekası'na sahip olabilmek için son yıllarda seminer seminer dolaşıyor.

* Şu an müzik piyasasındaki konumunuzdan memnun musunuz?
Memnun olmak, beklentilerinizin ne zaman gerçekleşmesini istediğinize göre değişir. Milyonlarca hayalim, rüyam var. 1998 yılında ilk albümüm 'Aşk Yarası' çıktığı zaman hedefim belliydi. Ne olursa olsun, dönemin şartları ne gerektirirse gerektirsin, asla ve asla ucuz iş yapmamayı hedeflemiştim. Müzikte onuncu yılıma doğru da, belirlediğim hedefin meyvelerini gerçek anlamda hissetmeye, yemeye başladım.

AYAK UYDURMAK GEREK


* Dönemin şartlarından kastınız ne?
Her an göz önünde olmak adına ucuz iş yapmak veya yine aynı amaç doğrultusunda yapılan işi ucuzlatmak... Zaman zaman böyle dönemler yaşanıyor. Başarı, böyle dönemleri hasar almadan atlatmaktır. Ödün vermeye başladığınız an sonu gelmez bir yola girer ve bir süre sonra yok olup gidersiniz. Ben belki de bu riski alamadım. Yanlış anlaşılmasın, ödün vermeye başlamak belki de en zor yol. Ben de belki istediğim şeyleri yapamadım, istediğim kadar kazanamadım, istediğim yere gelemedim; bilemiyorum. Şartlar derken de bunları kastediyorum.

* Müzik sektörü bir değişim içinde. Bu değişim sizde bir stres yaratıyor mu?
Belli bir alanda yaşayan, o alanın dışına çıkamayanlar stres olur. Değişime ayak uyduramamak, yok olup gitmektir. Değişimi fark edip, farkın farkını yaratırsanız; yaşamda her şeyin olabileceğini hissedip kendinizi hazırlarsanız, varsınız. Aksi takdirde yoksunuz.

* Müzik adına yaşanan farklılık ne?
Müzik, bütün dünyada başka bir yere gidiyor. İnsanların satın alma seçenekleri de kökten değişti. Bu nedenle şarkıcıların, kendilerini ifade etmek için yeni stratejiler geliştirmeleri gerekiyor. Ben de stres oluyorum tabii, olmamak mümkün mü! Ama biz de değişmeli, farklı bir şeyler yapmalıyız. Yeni bakışlar, yeni vizyon, farklı stratejiler bulmalıyız...

ARTIK TEK ÖZELLİK YETMİYOR


* Ne gibi stratejiler?
Tek bir özelliğe sahip insanların var olma şansları kalmadı. Birden fazla özelliğe sahip olanların başarılı olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Şarkıları iyi yorumlamam, iyi söz yazmam ve iyi beste yapmam; benim doğal özelliklerim. Bu özelliklerimi insanlara ulaştırmak için de üstün bir zeka gerekli. Bir 'işadamı zekası'na sahip olmalıyım. Çünkü şartlar bu kimliğe bürünmemi zorunlu kılıyor.

* 'İşadamı zekası'yla ne kastediyorsunuz? 'Şarkılarımı söyleyeyim, bir köşeye çekileyim' devri kapandı. Artık oturup ciddi ciddi pazarlama stratejilerini de geliştirmen gerekiyor. Şimdi hayata bambaşka bir analiz ve gözlemle bakıyorum. Artık hayatımda olmadığım kadar atak ve girişimciyim. İyi bir işadamı zekasını nasıl kullanıyorsa, ben de öyle olmak için elimden geleni yapıyorum.

* Bu zekaya sahip olmak için seminerlere mi katılıyorsunuz?
Evet, şirket koçluğu üzerine seminerlere katılıyorum. Bu tür seminerler sayesinde, sadece işin pazarlama yönüyle ilgilenmemeyi öğrendim. Şarkı sözü yazarken, beste yaparken bile bu seminerlerin bana olan katkısı azımsanamaz. Böyle seminerler ufukları genişletiyor. Ayrıca başarılı şirketleri, işadamlarını, yöneticileri izliyorum, dinliyorum. Nasıl hedef belirlediklerini takip ediyorum.

* Bu durumda yapımcınız ne iş yapacak?
Devir öyle bir devir ki, sadece kendinize güvenebilirsiniz. Yapımcılar sadece tek şarkıcıyla ilgilenmiyor ki... Şirketlerinde birçok şarkıcı var. Oturup da yapımcıların ne üreteceğini, nasıl stratejiler geliştireceğini bekleyecek kadar büyük bir riski göze alamam.

* Kadınlığı kullanmanın sınırsız olduğuna inanıyor musunuz?
Bu konularda biraz 'erkek' doğmuşum. Hatta annem-babam benim erkek olacağımı düşünüyorlarmış. Hep, biraz maskülen tavra sahip bir kadın oldum.

* Maskülen bir kadın olarak hangi tip erkeklerden etkileniyorsunuz?
Kendisiyle barışık, hislerini ifade eden, beni heyecanlandıran, bakımlı, hobileri olan, işini iyi ve severek yapan erkeklere ilgi duyabilirim. Yanlış anlaşılmasın; ilgi duymam o kişiyle ilişkiye gireceğim anlamına gelmez. Bir ilişki için önce bütün şartların oluşması gerekir. Zaten sonra dudaklar birleşir, bedenler buluşur.