kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Türkiye'ye çelişkili mesajlar vermeyin'

FİKRET AYDEMİR
AP grup liderleri ve İsveç Başbakanı, Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık öneren Sarkozy'ye özel bir oturumda mesaj yolladı: Farklı başbakanlar, AB adayı bir ülkeye farklı mesaj veremez.....
Avrupa Birliği'nin Geleceği Tartışmaları başlıklı bir toplantıda geçen hafta yine Türkiye gündemi ilk sıradaydı. Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda parlamenterlere hitap eden İsveç Başbakanı Frederik Reinfeldt, isim vermeden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye karşıtı politikalarını ve açıklamalarını eleştirdi. "Türkiye'ye karşı yeni duvarlar örülmemesi gerekir" diyen Reinfeldt, koşulları yerine getiren tüm ülkelere AB üyeliğinin açık olduğunu vurguladı. "Bu koşullar belli. Bunlar, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve açık piyasa ekonomisi. Avrupa'da duvar yıktık. Şimdi Türkiye'ye veya diğer aday ülkelere karşı yeni bir duvar örmememiz gerekir" dedi.

'ÇELİŞKİ KABUL EDİLEMEZ'
Fransa liderine gönderme yaparak "Bazılarının, farklı ülkelerin AB adayları hakkında kamuoyu önünde çok farklı tutumlar benimsemesini kabul edemeyiz" diye de ekledi. Türkiye'nin üyelik sürecinin uzun zaman alacağını ve üyeliği konusunda bugünün kuşaklarının değil yarının karar vereceğinin altını çizdi. İsveç Başbakanı, "Ancak bugün Türkiye'ye daha önce vermiş olduğumuz sözlerin arkasında durmamız gerekir. Bazı üye ülkelerin Türkiye konusunda farklı görüşleri olduğu bilinmektedir. Bu görüşlerin müzakerelerin sonunda oluşturulması gerekir" dedi.

SOSYALİSTLER ÇIKIŞTI
Reinfeldt; Fransa'nın Strasbourg kentindeki Genel Kurul oturumundan sonra Fransa Başbakanı François Fillon, AP Başkanı Hans Gert Poettering ve AP grup başkanları ile de bir araya geldi. Burada da yine Türkiye'ye karşı Fransız liderin sergilediği tutum ele alındı. Avrupa Sosyalist Partisi Grup (PES) Başkanı Alman Martin Schulz da şunları dile getirdi:

'SARKOZY İLE KONUŞUN'
"Türkiye'nin üyeliği konusunda söylediklerinize katılıyorum. Farklı başbakanların aday ülkelere farklı mesajlar göndermeleri devam edemez. Siz, Sarkozy ile aynı siyasi ailedesiniz. Lütfen konuşun ve Türkiye'nin üyelik sürecine açıklık getirin. Bir taraftan müzakereler devam ederken, diğer taraftan Türkiye'nin üye yapılmayacağını söylemek bir çelişkidir. Türk Başbakanı olsaydım, bu durumda ne yapacağımı bilemezdim..."