kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"İfade özgürlüğü AİHM'ye göre koruma altındadır"

Barış ERDOĞAN
Ersoy'un halkı askerlikten soğuttuğu gerekçesiyle hakkında başlatılan ön soruşturmaya tepki gösteren uzmanlar, ifade özgürlüğünün önemini vurguladılar.

* Prof. Dr. Semih Gemalmaz (İstanbul Üniversitesi): AİHM'nin ifade özgürlüğüne ilişkin maddeleri bir ifadenin açıklanmasını hakaret içermedikçe, şiddeti övmedikçe, teşvik etmedikçe koruma altına alır. Bu ifade edilen fikirler çoğunluk tarafından benimsenen ve desteklenen görüşlere ters, sarsıcı, şoke edici, küçük bir grup veya bir tek kişi tarafından dile getirilse dahi koruma altındadır.

* Dr. Cengiz Aktar (Bahçeşehir Ü.): Avrupa'da birisi Ersoy'un ettiği lafı etse bırakın soruşta açılmasını, böyle bir konu gazetelere konu olmaz, haber olarak dahi girmez. Avrupa'da kutsal olan insan hayatıdır. Burada insan hayatı ikincildir, ondan daha önemli olan vatan, devlet gibi kavramlar vardır. Avrupa'da zaten zorunlu askerlik bitti.

* Dr. Bahadır Kaleağası (TÜSİAD Brüksel temsilcisi): Çağdaş ülkelerde birey açıkça hakarette bulunmadıkça istediği görüşü ifade edebilir. Türkiye'nin en kutsal, şanlı kurumu olan ordunun itibarı Türk halkının nezdinde böyle laflarla sarsılacak kadar zayıf değildir.