kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AFM'nin yüzde 51 hissesi Rus Alfa Group'a satıldı

Yeni Haber
AFM Sinemaları'nın yüzde 51.9 oranındaki hissesi Rus yatırım şirketi Alfa Group Consortium'a satıldı. Alfa'nın sinema varlıklarının toplandığı Eurasia Cinemas'ın bünyesine dahil edilen AFM'nin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Anderi Terekhov oldu. Adnan Akdemir ise gelen teklifle Eurasia Cinemas'ın Ceo'luğuna getirilecek.

Düzenlenen basın toplantısında satışla ilgili bilgi veren Akdemir, AFM Sinemaları'nın yüzde 51.9 oranında hissesinin Rus yatırım şirketi Alfa Group Consortium'a satışının gerçekleştiğini bildirdi. Akdemir, 22 Ekim 2007'de Hisse Alım Anlaşması'nın imzalandığını hatırlatarak, "8 ay süren ortaklık anlaşması dün akşam noktalandı. Anlaşma uyarınca, öngörülen şart ve koşulların tamamlanmasının ardından, AFM'nin ortakları olan AIG Capital Partners, Yalçın Selgur, Mehmet Berent Akdemir, M. Sedat Akdemir, Fatma Füsun Akdemir ve Yusuf Agah Tansev'in yüzde 51,9 oranındaki hisseleri A1 Group Limited bünyesindeki Velios Ltd.'nin dolaylı olarak yüzde 100'üne sahip olduğu Eurasia Cinemas B.V.'ye satılmış oldu. Hisselerin devir süreci, Alfa Group adına A1 tarafından yürütülmüştür" dedi.

"AKDEMİR, EURASİA CİNEMAS'IN CEO'SU OLACAK"

Akdemir, Alfa Group'un tüm sinema varlıklarının Hollandalı bir kuruş olan Eurasia Cinemas B.V tarafından konsolide edildiğini belirterek, AFM'nin de bu çatı altına girdiğini kaydetti. Eurasia Cinemas'ın yönetimini Andrei Terekhov'un üstleneceğini dile getiren Akdemir, Terekhov'un aynı zaman da AFM Sinemaları'nın da Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev alacağını ifade etti. Akdemir, bundan sonra AFM'de yönetim kurulu üyesi olarak görev alacağını belirterek, kendisine de Eurasia Cinemas'ın Ceo'luğunun teklif edildiğini ve görüşmelerin henüz devam ettiğini söyledi. AFM hisselerinin halka açık olan bölümünün borsada işlem görmeye devam edeceğine işaret eden Akdemir, "2004 yılında Türkiye'nin halka açık ilk eğlence sektörü olduk. Şimdi ise çoğunluk hisselerimizi Rus A1'a satarak, halka açık AFM'nin global bir oyuncu olmasının önü açıldı" diye konuştu.

"2007'DE 90 MİLYON BİLET SATILDI"


Türkiye'nin de bulunduğu coğrafyanın batı sinemasına oranla sinema yatırımı anlamında geç kalınmış bir bölge olduğunu vurgulayan Akdemir, sinema için daha çok yatırma ihtiyaç olduğunu söyledi. Akdemir, Türkiye'de sinema sektörünün geçen yıl 90 milyon bilet satışıyla 170 milyon dolarlık ciro yaptığını aktararak, "Sinema sektörü son 10 yılda üç kat büyüdü. Ama hala Türkiye'de sinemaya gitme oranı Avrupa'daki oranın yarısına tekabül ediyor" diye konuştu. AFM'nin, yüzde 19 olan pazar payını geçen yıl yüzde 22'ye çıkardığının altını çizen Akdemir, bunun büyük yatırımlarla yapıldığını kaydetti. Akdemir, her yıl için yüzde 20'lik büyüme hedefi konulduğunu belirterek, yapılan ortaklıkla büyük bir güç kazanıldığına dikkat çekti.

"TÜRKİYE'DE, 10 YIL ÖNCE 12 MİLYON OLAN SEYİRCİ ŞUAN 33 MİLYONA ULAŞTI"

Akdemir, sinema sektöründeki doluluk oranının dünyada yüzde 13, Türkiye'de ise yüzde 13-15 olduğunu bildirerek, Ukrayna, Rusya ve Türkiye'nin dünyada korsanın en yoğun olduğu bölgeler olarak görüldüğüne işaret etti. Korsanla ancak devletin savaşabileceğini ifade eden Akdemir, bu ülkelerin aynı zamanda sinema sektörünün en fazla büyüme gösterdiği bölgeler olduğunun da altını çizdi. Akdemir, Türkiye'de 10 yıl önce 12 milyon olan seyirci sayısının şuan 30 milyona ulaştığını vurgulayarak, 2008'de toplam 33-34 milyonluk seyirci beklendiğini dile getirdi. Sinema sektöründen, Türk Hava Kurumu (THK) katkı payı olarak alınan 1.5 milyon YTL'lik vergiyi de eleştiren Akdemir, "Bu, sektörü cezalandırmak anlamına geliyor" dedi.

"AFM, YENİ HİSSELERİNİ 100 MİLYON DOLAR OLARAK ORTAYA KOYABİLİR"

AFM'nin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Andrei Terekhov ise Alfa Group Consortium'un Rusya'nın en büyük şirketleri arasında yer aldığını belirterek, ekonominin farklı alanlarında ve farklı ülkelerde işlev gören bir kuruluş olduğunu söyledi. Terekhov, Rusya'nın en büyük perakende şirketlerinde de faaliyeti bulunan Alfa'nın 2.5 yıl önce Rusya'nın ilk 5 sinema işletmecisi arasında yer alan Kronverk'in yüzde 100 hissesini alarak sinema sektörüne girdiğini aktardı. Terekhov, satışla beraber, Eurasia Cinemas'ın, Türkiye ve Rusya'da toplam 43 sinema kompleksi ve 244 salonu ile bölgenin lider sinema zinciri olduğunu belirtti.

AFM'nin, satıştan sonra da Türkiye piyasasındaki konumunu koruyacağına işaret eden Terekhov, AFM'nin, başlatılan varlıkların konsolidasyonu sürecini tamamlayacağını ifade etti. Terekhov, Türkiye'deki yatırım için farklı seçeneklerin değerlendirileceğini kaydederek, hem Türk hem de uluslararası bankalarla görüşmelerin sürdüğünü ve ek sermayenin de göz önünde bulundurulduğunu bildirdi. AFM'nin, yeni hisselerinin 100 milyon dolar olarak ortaya koyabileceğini söyleyen Terekhov, "Sermaye eksikliğinden dolayı AFM'nin fırsatları kaçırmasını istemiyoruz" dedi.

"SİNEMA SEKTÖRÜNÜN EN FAZLA BÜYÜME GÖSTERDİĞİ ÜLKELER TÜRKİYE, RUSYA VE UKRAYNA"

Terekhov, yatırım bedelinin 28.5 milyon dolar civarında olduğuna işaret ederek, küçük yatırımcılar için de çağrı yapılacağını ifade etti. AFM'yle ilk olarak Türkiye'ye odaklanılacağını kaydeden Terekhov, Türkiye'den sonra ilk etapta Rusya, Ukrayna, Kzakistan ve Azerbaycan'a öncelik verileceğini dile getirdi. Terekhov, Eurasia Cinemas'la ilk hedefin, dünyanın bu bölgesinde lider konuma gelmek olduğuna dikkat çekerek, "Bir takım araştırmalar yaparak sonuçlarını değerlendirdik. Nerelerde büyüme olduğuna baktığımızda bu bölgeyi, ülke bazında ise, Rusya, Türkiye ve Ukrayna'yı gördük" dedi.

(ANKA)