kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Depresyon ilaçları işe yaramıyor

DIŞ HABERLER
İngiltere'de 47 araştırmanın sonucunu inceleyen bilim adamları, antidepresanların etkisinin yalancı ilaçların etkisinden fazla olmadığını ortaya çıkardı..
İngiltere'nin saygın eğitim kurumlarından Hull Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre antidepresanların hastalar üzerindeki etkisi yalancı ilaçların (placebo) etkisinden fazla değil! Üniversite araştırmayı reçetelere en çok yazılan antidepresanlar üzerinde yaptı. Bu ilaçların arasında fluoxetine (Prozac'ın içinde bulunan madde), venlafaxine (Efexor'un içinde bulunan madde), paroxetine (Seroxat'ın içinde bulunan madde) de bulunuyor. Prof. Dr. Irving Kirsch başkanlığındaki ekip, İngiltere'de Bilgi Edinme Yasası uyarınca ilaç şirketleri tarafından yapılmış ve çoğunun sonuçları kamuoyuna açıklanmamış antidepresanlar üzerindeki 47 araştırmanın sonuçlarını inceledi. Prof. Dr. Kirsch, "Antidepresan ve placebo alan hastalar arasında izlenen gelişme arasında çok da büyük fark yok" dedi. Yapılan incelemede ilaçların ciddi depresyon hastalarında işe yaradığı ancak bunun bile etkisinin sınırlı kaldığı tespit edildi. Bunun da hastanın placebo'ya hiç yanıt vermemesi nedeniyle antidepresanların placebo'nun yanında daha etkili kalmasından kaynaklandığı belirtildi.

DÜNYADA YANKI UYANDIRDI
Araştırma sonucu tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Bugüne kadar depresyon tedavisinde yoğun olarak kullanılan ilaçların etkisiz olması birçok soru işaretini de ortaya çıkardı. Seroxat'ın üreticisi GlaxoSmithKline'ın sözcüsü çalışma sırasında araştırma sonuçlarının sadece bir kısmına bakıldığını belirtti ve "Hastaların panik olmasına gerek yok" ifadesini kullandı. Prozac'ın üreticisi Eli Lilly ise "Geniş çaplı bilimsel deneyler ilacın etkili olduğunu gösteriyor" diye konuştu.