kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Her kadın istediği kişi olacak

ESRA ÇORUH
16.02.2008
Çılgın rock yıldızı Amy Winhouse mu olmak istersiniz yoksa sade ama alımlı haliyle hâlâ bir moda ikonu olan Katharine Hepburn mü? 2008 Sonbahar-Kış koleksiyonlarının sergilendiği New York Moda Haftası'na bakarsak, her kadın istediği kimliğe bürünecek..
Hem sevdiğim şehir hem de moda dünyası bir arada olduğu için yıllardır New York Moda Haftası'nı kaçırmam. Ancak bu yıl, geçirdiğim kaza topuklu ayakkabı giymeme engel olduğu için Bryant Park'ta babetlerle görünmek istemedim! Ne de olsa tüm moda otoriteleri, Hollywood ünlüleri orada en şık halleriyle arzı endam ediyor. Ama bütün defileleri izleme olanağı yakalayacağımı biliyor olmak etkinliğe katılamama üzüntümü dindirdi. Fashionistaların takip ettiği birçok site, defileden hemen sonra defile fotoğraflarıyla birlikte videoları da yayınlıyor! Yani hiçbir şey kaçırmıyorsunuz. Tek kaçırdığınız; defile öncesi girdiğiniz kulis karmaşası, tasarımcıyla aynı defile heyecanını hissetmek, defileyi izlemek için girdiğiniz kuyrukta kimler var diye sağı solu kaçırmamaya çalışmak ve tabii ki bu hafta boyunca düzenlenen 'After Party'lere katılmak! Ama eylülde düzenlenecek 2009 İlkbahar-Yaz defilelerinde yine tüm bunları en yakından izleyeceğim. 1-8 Şubat tarihleri arasında düzenlenen New York Moda Haftası'nda hem Amerika'nın önde gelen tasarımcıları hem de Amerika pazarında başarıyı yakalamaya çalışan Avrupalı tasarımcılar moda arenasında kendilerini gösterdi. 2008 Sonbahar-Kış koleksiyonlarının sergilendiği defilelerde tasarımcılar, biz kadınları özgür bırakıyor. İsteyenin hippi olmasına, isteyenin hanım hanımcık, isteyenin de lüksü yaşamasına izin veriyorlar. İlkbahar-yaz sezonunun vitrinleri süslediği ama çoğumuzun bu soğuk havalardan yeni sezon havasına tam geçemediği bugünlerde önümüzdeki sonbahar-kış sezonunun ipuçlarını topladık...

HİPPİ VE AMERİKAN YERLİLERİ
Sonbahar-Kış defilelerinde Anna Sui, Amerikalı yerlilerin kıyafetlerini andıran renkli, aynı zamanda da özgür tasarımlar sunarken, yükselişte olan İtalyan jean markası Miss Sixty'nin tasarımcısı Wicky Hassan da tasarımlarında hippileri andıran çizgiler kullanıyor. Bol, uzun, desenli, renkli ve çok da rahat!

HANIM HANIMCIK
Size artık dizaltı etekler giyeceğimizi ve hanım hanımcık olacağımızı söylesem! Evet, sanki savaş yıllarından çıkmış gibi, bizleri hanım hanımcık bir havaya büründüren modacılar var. Michael Kors, Calvin Klein, Marc Jacobs, Derek Lam bunlardan birkaçı. Koleksiyonlarında bizi geçmiş yıllara götüren; etek-ceket takım ağırlıklı koleksiyon sunan moda tasarımcıları sanki savaş yıllarından kalan kadınları yeniden canlandırmışlar. Ceketler ince kemerlerle tamamlanıyor; tüvit, saten, ipek gibi kumaşları bir arada kullanıyorlar. Ama görünen o ki, kadın yine çok çarpıcı!

MİNİMALİZMİN EN MİNİMAL HALİ!

Fırfırlar, süslemeler, taşlar, pullar... Evet detaylardan biraz sıkıldık. Ama minimalizm de hiç bu kadar sade olmamıştı herhalde! Calvin Klein, Halston gibi tasarımcılar koleksiyonlarında kadınların en sade halleriyle de şık ve alımlı olacaklarını kanıtladı. Evet; kimsenin taşa, pula, fırfıra, hatta ekstra bir ilaveye ihtiyacı yok! Dümdüz kesimli hatta neredeyse kesim hattı bile olmayan elbiseler minimalizmin en minimal halini kanıtlıyor!

KÜRK DETAY

Lüks detayları ya mücevherlerde ya da kumaşlarda hissediyoruz. Ama lüksü hissetmenin en kolay yolu kürk detaylar... Baştan aşağıya kürkler içinde görmüyoruz kadınları. Ama tasarımcılar, koleksiyonlarında kürk detaylarıyla da olsa, lüksü bize hissettiriyor. Bill Blass, Miss Sixty, Derek Lam, Oscar deLa Renta ceket yakalarında, çizmelerde ya da şapkalarda kürkü aksesuar olarak kullanmış.

SEKSİ SATEN
2008 Sonbahar- Kış sezonunda, insanın her tasarıma dokunası geliyor. Özellikle rengârenk, pırıl pırıl parlayan saten tasarımlar göz kamaştırıyor. Donna Karan, Maria Cornejo, Reem Arca bu tür gözalıcı tasarımlarda başı çeken tasarımcılar.

EN ÖNEMLİ AKSESUAR
Evet, kışın en önemli aksesuarını anons ediyoruz: Şapka. Alışık olduğumuz farklı formlardaki şapkalar yeni sezonun olmazsa olmaz aksesuarı. Özellikle Carolina Herrera, Marc Jacobs, Diane Von Furstenberg gibi tasarımcıların koleksiyonlarını tamamladıkları şapkalara, 'şapka' çıkarıyoruz!

MAKSİ, MİNİYE KARŞI
Mini etek birkaç sezordur hâkimiyetini sürdürüyor. Ama yeni koleksiyonlara bakınca etek boylarının uzadığı dikkat çekiyor. Etek boyu uzadı derken diz hizası ya da tam altından bahsetmiyoruz; maksi diye adlandırılan etek boyu özellikle Derek Lam ve Vera Wang gibi tasarımcıların koleksiyonlarında dikkat çekiyor.

YENİ PUNK
Punk akımının hiç bu kadar seksi olabileceğini görmediniz! Rodarte markasıyla atılımda olan genç tasarımcı Mulleavy kardeşlerin tasarımcıları punk akımının yeni halini gözler önüne seriyor. Kıvrımlı hatlar, yüksek seksi ökçeler, yırtık görünümlü triko dokumalarla kadınlar hem özgür hem de umursamaz. Her zaman görmeye alışık olduğumuz, sürekli üzerinde dönüp dolaştığımız tasarımlara Rodarte'nin yeni koleksiyonuyla yeni bir soluk geldi. Şifon bir eteği yırtık görünümlü bir trikoyla kombinlemeye ya da zımbalı yüksek topuklu 'asi' bir ayakkabıyla giymeye hazır olun.

Elbise hâkimiyetini koruyor
Birkaç sezondur pantolon, etek hatta jeanin tahtını sarsan elbise 2008 Sonbahar-Kış koleksiyonlarında da hâkimiyetini koruyor. Mini, dizaltı, saten ve şifon elbiseler çok moda. Minimalist, romantik ya da kadınsı hatları öne çıkan elbiselerden birini seçip siz de önümüzdeki kış sezonunda modayı yakından takip edebilirsiniz.
Haberin fotoğrafları