kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sınır ötesine uluslararası destek

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Sınır ötesine uluslararası destek
Mehmetçiğin Kuzey Irak'a yönelik kara harekatına uluslararası destek var.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nick Burns, terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyinde yuvalanmış olmasından dolayı Iraklı Kürt liderlerin, PKK'ya karşı
sorumluluk almaları gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığının üç numaralı ismi olan siyasi işlerden sorumlu Bakan Yardımcısı Burns, Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, PKK sorununa çözüm konusundaki bir soruyu yanıtlarken, ''biz, PKK'yı terörist bir örgüt olarak görüyoruz ve PKK ile görüşmüyoruz. Türkiye'ye büyük bir yakınlığımız var, çünkü PKK, uzun yıllardır Türk sivillerini ve askerlerini öldürüyor. Türkiye'nin PKK'yı tasfiye çabalarına ilişkin olarak son üç-dört aydır Türkiye ile yakın işbirliğine girdik'' dedi.

Burns, ''PKK'nın Irak'ta yuvalanmış olmasından dolayı da, PKK'nın
etkilerinin sınırlanması yönünde Irak'taki Kürt liderlerin sorumluluk aldığı bir süreci görmek istiyoruz'' diye konuştu.Türkiye ile Iraklı Kürtler arasındaki ilişkilerde de ilerleme görmek istediklerini kaydeden Burns, Türkiye'nin Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'ye ilettiği davetin önemli olduğunu belirtti.

AMERİKALI KORGENERAL HAM: TÜR ORDUSU ABD'DE ONAY İSTEMEZ

ABD Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı Korgeneral Carter Ham, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Irak'ın kuzeyinde düzenlediği operasyonlar için ABD ordusundan onay istemesinin söz konusu olmadığını, çünkü iki ülke arasındaki ilişkinin böyle bir nitelik taşımadığını bildirdi.

Korgeneral Ham, Pentagon'da düzenlediği brifingde, ''TSK'nın sınır ötesi operasyonunun zamanlaması konusunda Türkiye ile ABD'nin hemfikir olup olmadığının'' sorulması üzerine, ''bu tip görevler için Türk ordusu onay istemez, ABD ordusu da onay vermez. İlişki böyle değil. Biz, Türk ordusunun harekatının, Irak'taki çok uluslu gücün operasyonlarıyla çakışmaması için onlardan bilgi istedik, Türk ordusu da bunu kabul etti.Dolayısıyla bu, onayın söz konusu olduğu bir durum değil'' dedi.

Türkiye'den, harekatın süresinin ve derinliğinin sınırlı olduğu yönünde bilgi aldıklarını belirten Ham,gelişmelerin de bununla tutarlılık içinde olduğunu kaydetti. Ham, operasyonun sonuna yaklaşıldığını şu aşamada söyleyemeyeceğini ve harekatın ne zaman biteceğine Türk hükümetinin
karar vereceğini söyledi.

ABD'nin Türk ordusuyla istihbarat paylaşımının sürdüğüne işaret eden Ham, ancak bunun ayrıntılarına girmeyeceğini belirtti.

Ham, ''Türkiye'yi, operasyonlarına ilişkin Irak hükümetini de bilgilendirmesi yönünde teşvik ediyoruz. Son zamanlarda bu konuda üst düzey Türk ve Iraklı askeri yetkililer arasında görüşmeler olmasından cesaretlendik. Sanırım bu umut verici'' diye konuştu.

Ham, ''Savunma Bakanı Robert Gates'in de dile getirdiği gibi, PKK sorununun sadece askeri bir problem olmadığını'' sözlerine ekledi.
Operasyonun şimdiye kadarki sonuçlarına ilişkin bir soru üzerine Ham, ''operasyonlarının başarısı konusunda Türklerin kendilerinin yorumda
bulunması daha uygun olur'' dedi.

"TÜRKİYE İLE KOALİSYON GÜÇLERİ ARASINDA DİYALOG VAR"

Avrupa Parlamentosu milletvekili ve İngiliz İşçi Partisinin Dışişleri'nden sorumlu Sözcüsü Richard Howitt, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyonuna uluslararası desteğin olduğunu söyledi. Howitt, Türkiye ile Koalisyon Güçleri arasında da sürekli bir diyalogun olduğunu kaydetti.

Howitt, terörizmin hem Türkiye hem de İngiltere'de büyük bir sorun olduğunu söyledi. Türk Hükümeti'nin kendini ve halkını koruma hakkına saygı duyduklarını belirten Howitt, "Ancak Türk dostlarımıza masum sivillere saygı duymaları mesajını veriyoruz" dedi.

Türkiye'nin Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK'ya karşı yürüttüğü operasyona Avrupa'dan ve genel olarak uluslararası camiadan destek geldiğini kaydeden İngiliz vekil, ancak operasyonun siyasi adımlarla da desteklenmesi, Kürt kökenli vatandaşların hakları konusunda adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Independent gazetesinin Güneş Operasyonu için attığı "Irak'ın yeni işgali" başlığının İngiliz hükümeti tarafından ne kadar benimsendiğinin sorulması üzerine, Türk askerlerinin sonuçta Irak sınırını geçtiğini ve bunun da Irak'ın toprak bütünlüğüne zarar verdiğini söyledi.

Howitt, ancak Türkiye'ni terör sorununu anladıklarını, Türkiye'nin kendini koruma hakkına saygı duyduklarını bu nedenle de İngiltere'nin bu operasyon için Türkiye'ye diplomatik bir protesto notası göndermediğini ifade etti.

"Şu bir gerçek ki ABD liderliğindeki koalisyon güçleri, Türkiye'nin Irak hava sahasını kullanmasına izin veriyor" diyen Richard Howitt, Türkiye ile Koalisyon güçleri arasında sürekli bir diyalogun olduğunu kaydetti.

Howitt, teröre karşı olduklarını ancak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bölgede bulunan sivillerin güvenliği konusuna özen göstermesi gerektiğini belirtti.