kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başkan garanti verdi: Suyunuzu kesmeyeceğiz

Hasan ERŞAN SABAH
Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, önümüzdeki yaz yaşanacak su sorunuyla ilgili olarak "İstanbul'u susuz bırakmayacağız. Kimsenin endişesi olmasın" dedi..
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu kış beklenen yağışların az olması nedeniyle önümüzdeki yaz yaşanacak su sorununa ilişkin açıklamalar yaptı. "Biz 'İstanbulluların suyunu kesmeyeceğiz' dedik ve kesmedik. Önümüzdeki dönemde de kesmeyeceğiz. Bu konuda kimsenin endişesi olmasın" diyen Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak İstanbullular bizim yanımızda olmalı, suyu daha dikkatli kullanmalı ve bu alışkanlık haline gelmeli. Bunu söylüyoruz. Şu anda bizim tedarik çalışmalarımız devam ediyor. Melen'in birinci etabını bitirdik. Rezve Deresi'yle ve mevcut barajlarımızın su seviyelerini artırmayla ilgili çalışmalarımız var. Su kaçaklarını önleme çalışmalarını devam ettiriyoruz. Melen'in ikinci etabının getirilmesiyle ilgili bir çalışma var. Hedefimiz İstanbul'u susuz bırakmamak."

AMAÇ: BİLİMSEL ÇALIŞMA
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Teksas Üniversitesi ile birlikte yürütülen "İklim değişikliklerinin İstanbul'un su kaynaklarına etkisi" çalışmasında, "yağmur bombalarının işe yaramadığı" yönündeki habere ilişkin Topbaş, "Bizim arzu ettiğimiz yağmur yağdırma değil, bulutların mikro fizik yapısını inceleyerek kirleticileri belirlemek adına bilimsel bir çalışma yapmak" dedi. İstanbulluların günde ortalama 2 milyon metreküp su kullandığını, bunun ciddi bir atık su olduğunu da ifade eden Topbaş, atık suyu, sanayi, park ve bahçe sulamasında kullanmak üzere çalışma yapıldığını kaydetti. Kadir Topbaş, Ayamama Deresi ile Avcılar'da Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nde arıtılacak toplam 800 bin metreküp suyun geri kazanılacağını dile getirerek, bu suyun sanayi bölgelerine çekilecek iki ayrı hatla sanayi tesisleri tarafından çok ucuz kullanımını sağlayacaklarını anlattı. Böylece içilebilir temiz suyun kullanımını düşürmüş olacaklarını ve bunun da 300 milyon metreküplük bir baraj anlamına geldiğini ifade eden Topbaş, artık derin deşarj yerine bütün atık suları ileri biyolojik arıtmadan geçirmek istediklerini ve bütün yatırımları buna göre yaptıklarını söyledi.