kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eşcinseller anayasada eşitlik istiyor

Yeni Haber
Anayasa LGBTT (Lezbiyen, gay, biseksüel, travesti ve transeksül) Komisyonu, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'ya mektup göndererek, eşcinsellerin ayrımcılığa karşı Anayasal eşitlik istediğini bir kez daha ifade etti.

Komisyon, AKP'li Kuzu'ya gönderdiği mektupta, hükümet tarafından toplumun her kesimini kapsayacağı ilan edilen sivil anayasa sürecinde, aynı toplumun bir parçası olan eşcinselleri baştan dışlayarak ayrımcılık yapıldığı kaydedildi.

Hükümet sözcülerinin önce, "İstiyor olabilirler ama eşcinsellere eşitlik vermeyeceğiz" diyerek 22. yüzyılı beklemelerini istediklerine dikkat çekilen mektupta, "Şimdi de siz, anayasa ve yasalarda eşcinsellere yönelik 'ayrımcılık' olmadığını söylüyor ve 'Onların dedikleri başka. Onlar aynı cinsle evlenebilmek için düzenleme istiyorlar' diyerek eşitlik ve özgürlük taleplerimizi çarpıtmakta sakınca görmüyorsunuz" denildi.

Ayrımcılığa karşı taleplerimizi apaçık ilan ettiklerini ve Anayasa Komisyonu Başkanlığı'na ilettiklerini belirten eşcinseller mektuplarında, Kuzu'nun sözleri için "'Aslında derdimizin başka olduğu' imasıyla maruz kaldığımız ayrımcı uygulamaların devamını savunuyorsunuz" dedi.

"ÖNYARGILARINIZ VE FANTEZİLERİNİZ BİZDEN UZAK OLSUN"

Hükümetin, vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmak yerine, çalışma, barınma ve hayatın her alanında ayrımcılığa karşı yasal güvence sağlayacak düzenlemeleri yapması gerektiğine işaret edilen mektupta, şöyle denildi:

"Önyargı ve fantezileriniz bizden uzak olsun! Sayın Burhan Kuzu, sürekli 'onlar' diye ötekileştirdiğiniz insanlar, bu ülkenin vatandaşları, bu toplumun üyeleridir. Önyargı ve fantezileriniz ile lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel bireylerin canlarına kastettiğinizin ve hayatlarını çekilmez kıldığınızın farkında değil misiniz? Farkındaysanız eğer ayrımcı uygulamaların suç olduğunu bilmiyor musunuz? Sırf cinsel yönelimimizden dolayı kadın ve erkek eşcinseller olarak temel insan haklarından mahrum bırakılmamızın devam etmesini mi? Sivil Anayasa'da, 'eşitlik'i düzenleyen maddeye, 'cinsiyet'in ardından 'cinsel yönelim' ve 'cinsiyet kimliği' ibareleri eklenmelidir."

LGBTT bireylerin sırf cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden dolayı maruz kaldıkları ayrımcılıklar ile hak ihlallerini ortaya koyan "LGBTT Bireylerin İnsan Hakları Raporu 2007" ve "Cinsel Yönelim Ayrımcılığı ve Hukuk Raporu" başlıklı raporları Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a, milletvekillerine ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanlığı'na gönderecekleri kaydedildi.

LGBTT Komisyonu mektuplarında, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasasının tüm vatandaşlarının insan haklarını koruyan ve tüm ayrımcılıkları önleyen maddeleri içerecek şekilde düzenlenmesini istedi.

(ANKA)