kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başbakan yarın 55 yaşında

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yarın 55 yaşına girecek. Erdoğan'a, yarın yapılacak AKP grup toplantısında sürpriz bir kutlama töreni yapılması bekleniyor.

25 Şubat 1954'de dünyaya gelen Erdoğan'ın doğum günü dün İstanbul'da yapılan İl Gençlik Kolları Kongresi'nde partili gençler tarafından kutlanmıştı.

Rizeli olan bir ailenin çocuğu olarak İstanbul'da dünyaya gelen Erdoğan, İlkokulu Piyale Paşa İlkokulu'nda okudu. Erdoğan daha sonra İmam Hatip Lisesi ve Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan 16 yıl boyunca futbol oynadı.

Erdoğan, 1976 yılında Milli Selamet Partisi (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığına ve yine aynı yıl içinde MSP İstanbul İl Başkanlığına seçilen Erdoğan, 1978'de Emine Erdoğan'la evlendi ve 4 çocuğu oldu.

Üniversitenin ardından İETT'de çalışan Erdoğan, 1980 sonrası bu görevinden ayrılarak özel sektörde çalışmaya başladı.

1984 yılında RP'nin Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında da İl Başkanı ve MKYK üyesi olan Erdoğan, 1986 yılında yapılan ara seçimlerde milletvekili adayı oldu.

Erdoğan, 1989 yılında yapılan seçimlerde Beyoğlu ilçesinden belediye başkan adayı oldu.

1991 yılında tekrar milletvekili adayı olan milletvekili seçilen Başbakan Erdoğan, milletvekili seçildi ancak tercihli oy sistemi nedeniyle yüksek seçim kurulu tarafından milletvekilliği iptal edildi.

Erdoğan, 27 Mart 1994 seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

CEZAEVİNDEN BAŞBAKANLIĞA


12 Aralık 1997 yılında Siirt'te düzenlenen bir mitingde okuduğu şiir nedeniyle yargılanan Erdoğan. 26 Mart 1999'da cezaevine girdi.

Fazilet Partisi'nin, Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından arkadaşlarıyla AKP'yi kuran Erdoğan, parti genel başkanlığına seçildi.

AKP, 3 Kasım 2002 seçimlerinde tek başına iktidar oldu ancak Erdoğan, adaylığı kabul edilmediği için milletvekili olamadı. CHP'nin desteğiyle yapılan yasal düzenlemenin ardından yenilenen Siirt seçimlerinde Erdoğan, milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

Erdoğan'ın Meclis'e girmesi üzerine Abdullah Gül başkanlığındaki 58'inci Hükümet istifa etti ve Erdoğan, 14 Mart 2003'de 49 yaşında 59'uncu Hükümeti, kurdu. AKP'nin 22 Temmuz seçimlerinde yine tek başına iktidar olması üzerine Erdoğan, 60'ıncı hükümeti kurdu ve yeniden başbakan oldu.

ANKA