kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Harekât piyasayı ne zaman etkiler?

Türk Ordusu'nun Kuzey Irak'a 10 yıl sonra 10 bin askerle kış şartlarında kara harekâtı düzenlemesine finansal piyasalar pek tepki vermedi. Haber geldiğinde doların değeri bir kuruş bile artmadı. Kuruşun beşte biri kadar artış da hemen geri geldi.
Yapılan resmi açıklamalardan Avrupa ve Amerika'nın "sınırlı ve süreli bir harekâta" ses çıkarmadıkları, kabullendikleri görülüyor. Yani dünyanın güç odaklarıyla anlaşmalı bir şekilde sınırlı ve süreli yapılan operasyon herhangi bir siyasi risk doğurmuyor.
Bunun yanında harekâtın tamamen terör örgütüne yönelik olduğu, bölge halkını ve yerel güçleri kapsamadığı da açıklandı. Yani Kuzey Irak'ta hem Irak güçleriyle hem de oradaki ABD silahlı kuvvetleriyle bir çatışma ortamı ve gerginlik şimdilik yok.
İçeride de, harekatın Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ile aynı saatlerde başlaması, sivil ve asker arasında herhangi bir görüş ayrılığı bulunmadığına işaret sayılabilir.
Bütün bunlar Türkiye'nin siyasi riskinde şimdilik kayda değer bir artış meydana gelmediğine işaret ediyor. Nitekim reyting kuruluşu S&P de harekâtın Türkiye'nin notunda değişiklik yaratmayacağını açıkladı. Piyasaların seyri de bu yönde gerçekleşti.
Peki ne olur da operasyon piyasaları etkiler?
Operasyonun süresi uzar, sınırı genişler, şehit haberleri gelmeye devam ederse negatif etkiler başlayabilir. Çünkü hem ABD'nin hem de Avrupa'nın desteği sınırsız değil, birtakım şartlara bağlı. Uzun sürecek ve sınırı genişleyecek bir harekât Türkiye'yi dünyada tartışmalı hale getirip risk algılamasını yükseltebilir. Bölgede, ABD veya yerel silahlı kuvvetlerle bir çatışmanın ihtimali elbette çok düşük ama sıfır da değil. Gerçekleşmesi halinde ise bu durum elbette olabileceklerin en kötüsü. Bu durumun yanında harekâtın uzun sürüp sürmeyeceği, genişleyip genişlemeyeceği, sonuçta Türkiye riskinin yükselip yükselmeyeceği dikkatle izlenmeli.