kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dink davasında yine küfürler konuştu

Yeni Haber
Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın 4'üncü duruşması da gerilimli başladı. Katil zanlısı O.S. müdahil avukatlara oturduğu yerden sataşırken azmettirici Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut da, Dink ailesi ve müdahil avukatlara sinkaflı küfürler yağdırdı.

Beşiktaş'taki İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde sabah saat 11:00'de başlayan duruşmaya saat 12.30 sularında ara verildi. Duruşmanın başladığı saatlerde Beşiktaş'taki Barbaros Meydanı'nda Dink'in sevenleri bir basın açıklaması yaptı. "Hrant'ın arkadaşları" adına açıklamayı okuyan sanatçı Şevval Sam, Türkiye'nin aynı gün hem Dink davasını hem de Malatya'daki Zirve Yayınevi davasının görüldüğü bir ülke olmayı hak etmediğini söyledi. Bu davaların Türkiye için bir onur meselesi olduğunu vurgulayan Sam, "Neredeyse boşa geçen bir yılı aşkın zamandan sonra sağlıklı bir soruşturma ve etkili bir yargılama istiyoruz" dedi. Yaklaşık 500 kişilik grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.


HAYAL'İN AVUKATI TURGUT'A İHTAR VERİLDİ


Dink davasının 4'üncü duruşması da yine olaylı başladı. Duruşmadan bazı notlar şöyle:

-Tetikçi O.S. müdahil avukatlara oturduğu yerden sözlü sataşmada bulundu. Azmettirici Yasin Hayal'in avukatı Ergenekon operasyonu sırasında da göz altına alınan Fuat Turgut, "Benim müvekkilim Hocalı katliamını yapan kuduz Ermeniler gibi değildir. Müvekkilim ekmeğini simit satarak sağlıyordu" dedi.

-Turgut'un sözleri mahkeme salonunda gerginliğe neden oldu. Bu arada Turgut'un Dink ailesi ve müdahil avukatlara sinkaflı küfürler sarfettiği bildirildi. Turgut'un sözleri sesli ve görüntülü olarak kayda alınan mahkeme tutanaklarına da geçti.

-Müdahil avukatlar Fuat Turgut'un dışarı çıkarılmasını talep etti. Talebi reddeden mahkeme başkanı Erkan Canak, Fuat Turgut'a ihtar verdi.

-Dink'in avukatlarından Ergin Cinmen sanık avukatlarının sözlerine karşılık "Bu seviye bizim için çok düşük. Sanık avukatlara yanıt vermemiz için çok düşmemiz lazım" dedi.



-AVUKATLAR DURUŞMANIN SES VE GÖRÜNTÜ KAYITLARINI İSTEDİ-



-Hem müdahil hem de sanık avukatları bir önceki duruşma tutanaklarının yetersizliği gerekçesiyle ses ve görüntü kayıtlarını mahkeme heyetinden talep etti. Müdahil avukatlar ayrıca, İstanbul Valiliği'ne yazı yazılıp Hrant Dink ile görüşen istihbarat elemanlarının kimlik bilgilerinin belirlenmesini ve Yasin Hayal'in Trabzon'daki faaliyetleri ve bağlantılarına ilişkin ayrıntılı bilgilerin mahkemeye sunulmasını istedi.

-Bu arada Ergenekon operasyonu kapsamında geçtiğimiz günlerde göz altına alınan ve aralarında Emin Gürses, Ümit Sayın gibi akademisyenlerin bulunduğu bir grup savcılığa sevk edilmek üzere İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne getirildi.

-Duruşmanın yaklaşık 1.5 saat süren ilk bölümünde sanıklardan Ersin Yolcu'nun ifadesi alındı. Yolcu'nun ifadelerinin soruşturmanın hazırlık aşamasında verdiği ifadeler ile çelişen noktalar taşıdığı öğrenildi.

CHP: "YETKİLİLER AÇIĞA ALINSIN"


-Duruşmaya ara verilmesinin ardından basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan CHP'li Şahin Mengü, CHP'nin Hrank Dink davasını izlemek üzere oluşturduğu komisyon adına duruşmaya katıldığını söyledi. Mengü, gerek davanın gerekse İçişleri Bakanlığı'nın emniyet görevlileriyle ilgili açtığı soruşturmaların selameti açısından eski Trabzon Emniyet Müdürü şu anda ise İstihbarat Daire Başkanı olan Ramazan Akyürek, Trabzon Jandarma Komutanı Ali Öz, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'in açığa alınması gerektiğini vurguladı.

-CHP olarak Dink davasını izlemeye devam edeceklerini ifade eden Mengü, "Eğer bu adı geçenler açığa alınmaz ise ne bu davanın yargılaması selametle sonuçlandırılır ne de soruşturma neticeye varır. Açılan soruşturma sadece bir gösteriden öteye geçmez" diye konuştu.

-TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı AKP'li Zafer Üskül ise Mengü'nün açıklamalarının sorulması üzerine komisyon bünyesinde Dink cinayetini araştırmak üzere faaliyet gösteren alt bir komisyonun soruşturmada adı geçen kamu görevlileriyle bu hafta yüz yüze görüşeceğini söyledi.

(ANKA)