kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
'KOPARMA TAKTİĞİ UYGULANIYOR'... Bir yandan Türkiye'deki operasyonların da sürdüğünü belirten Ercan Çitlioğlu "Kara harekâtının bir amacı da Kuzey Irak ile buradaki PKK'lılar arasındaki iletişimi keserek iki tarafı izole etmektir. İletişimi kestiğinizde bir bütünü iki parçaya ayırmış olursunuz. Bir 'koparma taktiği' uygulanıyor" dedi.

Mesud Barzani bitecek DTP ise hırçınlaşacak

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Amerika'dan tam destek geldi. Daha önce "Operasyona karşılık veririz" diyen Barzani'den ciddi bir tepki gelmedi. Bunları nasıl okuyorsunuz? Amerika'nın bundan üç ay önceki Irak ve Kuzey Irak politikası ile bugün uyguladığı politika arasında çok ciddi fark var. Önce hava harekâtına karşı çıkmaması, istihbaratı paylaşması, ardından kara harekâtına da karşı çıkmaması önemli. Bu tutum değişikliğinin nedeni bence sorunuzun ikinci bölümünün yanıtı. Yöresel anlamda Kürtlerin lideri Mesud Barzani'dir. Çünkü Celal Talabani'nin cumhurbaşkanı olması nedeniyle Kuzey Irak üzerindeki otoritesini bir anlamda Barzani'ye devretti. Barzani sadece kendi bölgesindeki değil, dünyadaki tüm Kürtlerin liderliğine oynuyorsa bu kişinin bir gün gelip kontrolden çıkabileceği gerçekliği ortaya çıkar. Amerika'nın Barzani'de görmeye başladığı bu. Amerika Barzani'nin kontrolden çıktığını Kerkük meselesinde gördü. Bununla birlikte Barzani'yi tasfiye etme süreci başladı. Talabani önümüzdeki süreçte güçlenecektir.

GENÇ BİRİ ÇIKACAK
Barzani'nin yerine Talabani değil de Barzani aşiretinden genç, Batı eğitimli ve çağdaş biri lider olarak çıkacaktır. Örneğin Neçirvan Barzani. Ki öyle de olacaktır. Bu operasyondan sonra halkı Barzani'nin söylemlerini sorgulayacaktır: "Hani Türk askeri buraya girerse cehenneme çevirecektin. Hani bir Türk askerinin girmesine izin vermezdin, operasyona karşı koyardın." Bu operasyonla Mesud Barzani'nin liderliği sorgulanmaya başlandı ve Kürt devleti hayalini devletin vizyonuna dönüştürmediği için bu operasyondan sonra artık Kürt halkının lideri olarak kalamayacaktır.

* Peki sizce operasyonun Türkiye'ye yansıması nasıl olacaktır? DTP hırçınlaşacak, PKK ise silahlı gücünü kaybettikçe yığınları tahrik edecektir. Önümüzdeki günlerde DTP'nin öncülüğünde PKK'nın yönlendirmesiyle Güneydoğu'da yığınsal bazı gösteriler ve olaylar olabilir. Önümüzdeki günler gergin ve tehlikeli olacaktır.