kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye-Yemen ilişkilerinde karar

AA
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yemen ile Türkiye arasında ticaret, karşılıklı yatırımlar, sağlık ve enerji alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesine karar verdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül ile Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh, heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde basın toplantısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Dost ve kardeş ülke Yemen'in Cumhurbaşkanı, değerli dostum'' diye hitap ettiği konuk Cumhurbaşkanı Saleh'i ve beraberindekileri Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı.

Bu ziyaretin iki ülke arasında devlet başkanları düzeyindeki ilk ziyaret olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Yemen arasında tarihi ilişkiler olduğunu, bu ilişkilerin dostluk ve kardeşliğe dayandığını söyledi.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülkenin, en üst seviyede siyasi irade ortaya koyarak ilişkileri her alanda geliştirme kararı aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, ikili ve uluslar arası konuların da detaylı konuşulduğunu kaydetti.

Uluslararası platformda iki ülkenin birbirine destek verdiğini ve bunun devam edeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Yemen'in, Türkiye'nin 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği adaylığı ve İzmir'in EXPO 2015 adaylığı için verdiği desteği tekrarladığını belirterek, bundan dolayı Yemen Cumhurbaşkanı Saleh'e teşekkür etti.

Yemen'in ekonomik kalkınmasında Türk müteahhitlere desteğinden dolayı da konuk Cumhurbaşkanı'na teşekkürlerini ileten Cumhurbaşkanı Gül, ''İlişkilerimizi ticaret, karşılıklı yatırımlar, enerji, sağlık alanlarında geliştirme kararına vardık. Güvenlik, askeri, savunma konularında da işbirliği yapma kararlılığımızı ortaya koyduk. Bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için bir dönüm noktası olduğu kanaatindeyim'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki dostluğun bundan sonra çok daha müşahhas şekilde gelişeceğine olan inancını da dile getirdi.

Heyetler arası görüşmelerin ardından Türkiye ile Yemen arasında, ''Siyasi Danışmalara İlişkin Mutabakat Muhtırası'', ''El Yazmalarının Dijital Kopyalarının Değişimi'', ''Tarım Alanında Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası'', ''Sağlık Alanında İşbirliği Anlaşması'' ve ''Denizcilik Anlaşması'' imzalandı.

Anlaşmalara, ilgili bakanlar cumhurbaşkanlarının huzurunda imza attı.

Bu arada, daha önce duyurulan Yemen Cumhurbaşkanı Saleh'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabulü gerçekleşmedi.

"ZENGİN ÜLKELERİN FAKİR ÜKELERE YARDIM ELİNİ UZATMASI GEREKİR"

Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh, terörle mücadele konusunda uluslararası dayanışmanın önemine dikkati çekerek, terör kaynakları gerçekten kurutulmak isteniyorsa, zengin ülkelerin fakir ülkelere yardım elini uzatması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Saleh, gerek kendisi, gerekse heyetine gösterilen yakın ilgiden dolayı teşekkür etti.

Saleh, Cumhurbaşkanı Gül'ün dışişleri bakanı iken Yemen'e yaptığı ziyaretin iki ülke arasındaki işbirliğinin temellerini oluşturduğunu belirterek, bu ziyaretin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı ziyaretle de ilişkilerin ivme kazandığını bildirdi. Saleh, Ankara ziyaretinin amacının da ilişkilere yeni bir güç kazandırmak ve işbirliği alanlarını ele alma amacı taşıdığını kaydetti.

Görüşmelerde, iki ülke arasında karşılıklı yatırımların artırılması konusunu ele aldıklarını söyleyen Saleh, Yemen'de yatırım yapmak isteyen Türk yatırımcılara destek vereceklerini bildirdi. Saleh, ayrıca kültürel işbirliğini görüştüklerini ve Yemen'deki Osmanlı eserlerinin restorasyonu konusunu ele aldıklarını belirtti. Restorasyon çalışmalarının bittiğini söyleyen Saleh, Osmanlı dönemi eserlerinin orjinallerine uygun bir şekilde restore ettiklerini, bunun için 11 milyar Yemen riyadı harcadıklarını, çünkü bu ortak kültürü gelecek nesillere aktarmanın sorumlulukları olduğunu kaydetti.

Konuk cumhurbaşkanı Saleh, ikili ilişkiler ve yatırımlara ek olarak Orta Doğu ve uluslararası sorunlara ilişkin görüş alış verişinde bulunduklarını belirterek, Filistin-İsrail sorununa acil çözüm bulunması, Filistin halkının meşru haklarına ulaşması, İsrail'in sürdürdüğü zulüm, düşmanca saldırılar ve ambargonun sona ermesi gerektiğini vurguladığını ifade etti.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne 2009-2010 yılları için geçici üyeliğini desteklediklerini söyleyen Saleh, çünkü Türkiye'nin BM'de İslam dünyasını temsil edeceğini kaydetti.

Görüşmelerde ayrıca Iraktaki gelişmeleri ele aldıklarını söyleyen Saleh, halen sürmekte olan operasyon ile ilgili detaylı bilgi aldığını, Gül'ün kendisine operasyonun sivil Irak halkına dönük olmadığını, hedefin teröristlerin barınakları olduğunu söylediğini bildirdi.

Saleh, Lübnan konusunu da görüştüklerini belirterek, Gül'ün Türkiye'nin Arap planını desteklediğini, istikrarın devam etmesinin zorunlu olduğunu ve cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin istikrara katkıda bulunacak şekilde sonuçlanmasını istediklerini aktardığını belirtti.

Konuk cumhurbaşkanı ele aldıkları bütün konularda görüş birliğinin hakim olduğunu, terörle mücadele alanında işbirliğinin artırılarak devam etmesinin gerekliliğini vurgulayarak, uluslararası dayanışma ve mücadelenin sürdürülmesinin zorunlu olduğuna işaret ettiklerini bildirdi. Saleh, sözlerini şöyle tamamladı:

''Terörle mücadele konusunda şu husus önemli: Terör bir beladır, afettir. Bütün insanlığın güvenini sarsan bir gelişmedir. Terör kaynakları gerçekten kurutulmak isteniyorsa, zengin ülkelerin fakir ülkelere yardım elini uzatması,işsizliğin azalması ve terör kaynaklarının kurutulması için destek olması gerekir."