kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hastane modasına televizyon katkısı

ESRA TÜZÜN FOTOĞRAFLAR: ERKAN SEVENLER
Hastanelerin de modası değişiyor. Bu moda, hastane fobisine karşı yeni bir savaş taktiği... Hastaneler klasik bembeyaz, soğuk havasından yavaş yavaş kurtuluyor. Doktorlar ve hemşireler, popüler TV dizilerindeki gibi rengârenk giyiniyor..
Hastaneler artık çok daha renkli, cıvıl cıvıl.. Hastaların odalarına çiçekli perdeler konuyor, odalar mümkün olduğu kadar ev havasına sokuluyor. Artık doktor üniformalarında bile çiçekler, desenler var. Hayat kurtaran doktorların yüzleri asık değil; kırmızı, pembe, yeşil giyiyorlar... Hastane kıyafetlerinde markalar kullanılıyor. Doktorlar ayaklarında golf ayakkabıları ya da son model spor ayakkabılarla koridorlarda koşturuyorlar. Gençlik modası 'crocs'lar hayat kurtaran doktorların ayaklarını da süslüyor. Hastane modasının değişiminde, dünyaca ünlü televizyon dizileri büyük rol oynuyor. Doktorların bir yandan hayat kurtarırken bir yandan kişisel sorunlarıyla yüzleştikleri Grey's Anatomy'de giyilen hastane kıyafetleri, bir moda akımı gibi tüm dünyadaki hastanelere yayılıyor.

GENÇ CERRAHLAR TREND ÖNCÜSÜ

Genç doktorlar hastanelere kendi stillerini de getiriyor, böylece klasik tıp dünyasını renklendiriyorlar. Kalp Cerrahı Dr. Oğuz Yılmaz (en solda) renkli keplerini özel olarak Amerika'dan getirtmiş. Renkli kep modasının ilk öncülerinden olmuş. Turkuaz ameliyat kıyafeti ile Dr. Serap Tekin her zaman en şık hekimler arasında yer alıyor. Belki de estetik ameliyatları yaptığı için Dr. Barış Çakır hepsinden daha marjinal giyinmeyi seviyor. O en zorlu ameliyatlara uğuru saydığı fıstık yeşili forması ile giriyor. Anestezi Teknikeri Duygu Dedeman da ameliyathane kıyfatlerine uygun kepleri ile dikkat çekiyor.

HEMŞİRE GİYSİLERİ BAHAR KORÇAN'DAN
Hastane duvarlarında eskisi gibi başında kep, 'sus' işareti yapan hemşire fotoğrafları da, o tarz hemşireler de yok artık. Hemşire görünce susmayın zaten, istediğinizi sorun, sorunlarınızı anlatın. Ama bugünlerde en büyük sorunu hemşire ararken yaşayabilirsiniz. Çünkü kıyafetine bakarak bir hemşireyi tanımak zor olabiliyor. Hemşire kıyafetleri, hastaneden hastaneye değişiyor. Hatta bölümden bölüme bile... Çocuk bölümünde hemşireler çizgi film kahramanlarının desenlerinden üniformalar giyiyor. Çiçekli ve çizgililer gözde. Kanser hastaları içinse iç acıcı, açık renkler tercih ediliyor. Memorial Hastanesi'nin hemşire kıyafetlerini bu yıl modacı Bahar Korçan tasarlamış. Her kat hemşiresinin, konumuna göre giydiği renk de model de farklı. Uçuk yeşiller, pembeler, maviler her bir bölümün simgesi... Giysilerin üzerinde işlemeler var. Çok şık görünüyor...

AMELİYATHANELER RENKLENDİ

Çoğumuz ameliyathanelerin iç dünyasını bilmiyoruz. Çünkü ameliyathanelerin kapısı kapanıyor ve sonra sadece içeriden gelecek haber bekleniyor. Ya da içeride oluyorsunuz ama hiçbir şey görmeden. İşte o kapıların ardında bambaşka bir dünya var. Üstelik o dünya da bugünlerde çok renkli. "Hemşire, neşter!" diye stresli bir ses tonuyla konuşan ve soluk soluğa kalıp, terini sildiren doktorlar yok artık. İçerideki klimalar nedeniyle hemşireler doktor teri silmiyor. Filmlerde gördüğümüz gibi gözleri kamaştıran beyazlıkta değil ameliyathaneler. Yine hayat kurtarılıyor ama içerdeki stres çok daha az. Stres kontrolü, başarıyı artırıyor. Cerrahlar, üzerlerindeki kıyafet seçimiyle, bazen de dinledikleri müzikle bu stresi üzerlerinden atmaya çalışıyorlar. Doktorlar zorlu ameliyatlara girerken özel başlıklarını takıyorlar, çoğu doktorun uğurlu başlığı bile var.

STETOSKOPLAR MODAYA UYDU

Doktorların göğüs dinlemek için kullandıkları stetoskoplar bile değişti. Hekimlerin üzerindeki kıyafetin rengine göre, onların da saplarının rengi değişiyor. Dikkat edin kırmızı, sarı, yeşil stetoskoplar bugünlerde yeni trend. Bu değişime özel hastaneler öncü oluyor, ancak örneğin renkli kep modası, bugün üniversite ve devlet hastanelerinde de gözde. Özelikle çocuk, kadın doğum ve kanser tedavisi yapılan onkoloji servisleri daha hızlı renk değiştiriyor. Doktorlar ya da hemşireler, çocuklar için çiçekli-böcekli önlükler giyiyor. Kadın doğumun umut dolu havasına kıyafetler de uyuyor, en renkli kıyafetleri tercih ediyor hekimler.

BABA-KIZ DOKTORLAR SON MODA
Prof. Dr. Halim Hattat, modayı izleyen hekimlerden biri. Fosforlu yeşil renkteki ameliyathane başlığı ve aynı renkte terlikleri var. Ürolojinin duayenlerinden olan Hattat, "Bizim ameliyatlar yalnızca mikrocerrahi değildir, çoğu zaman erkeklerin psikolojileri de bu ameliyatlarla değişir. Onları rahatlatmak için diyalog kadar görünüş de önemli," diyor. Kızı Ece Hattat ise en şık hekimlerden biri. Kırmızı üniformanın da öncülerinden...
Haberin fotoğrafları