kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyanın gündemi "Güneş Harekatı"

Yeni Haber
TSK'nın PKK'ya karşı sürdürdüğü "Güneş Harekatı" dünya medyasınca çok yakında izleniyor.

Yabancı medya "Saddam"ın çöküşünden sonra en büyük kara operasyonu", "Operasyon, uluslararası dikkati çekmeyi de hedefliyor", "PKK son aylarca düzinelerce saldırı düzenledi", "Türkiye'nin hakkı var ancak elde edeceği kazanımlar sandığından az olacak" gibi yorumlar yapıyor.

WP: "SADDAM'IN ÇÖKÜŞÜNDEN SONRA EN BÜYÜK KARA OPERASYONU"

Washington Post, "Güneş Operasyonu"nun Saddam rejiminin düştüğü Nisan 2003'den beri "Irak'a yapılan en büyük kara operasyonu olduğunu" vurgularken operasyonun, Kuzey Irak'ın çoğunu kontrol eden Peşmergeleri zor durumda bıraktığını öne sürdü.

OBSERVER: "OPERASYON ULUSLARARASI DİKKATİ ÇEKMEYİ DE HEDEFLİYOR"

İngiliz The Observer de, operasyonun PKK'nın dağlardaki üslerini yok etmenin yanısıra uluslararası toplumun dikkatini PKK'nın Irak'ta devam eden varlığına çekmeyi de hedeflediği yorumunu yaptı. Gazete, Türk hükümetinin Iraklıların, PKK faaliyetlerini durdurmak için yeterli çaba götermemesinden yakındığını da yazdı.

İNDEPENDENT: "ANKARA IRAK'TAKİ PKK'YA VURMA HAKKININ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR"

İngiliz The İndependent ise, "Türk hükümeti ve ordusu, geçen yılda askerlerine yönelik bir dizi öldürücü saldırıların ardından PKK'nın yok edilmesi için kamuoyunun büyük baskısı ile karşı karşıya geldi. Ankara, uluslararası hukukun, 3 bin asinin üslendiğini tahmin ettiği Irak'ta PKK'ya vurma hakkını verdiğini söylüyor" diye yazdı.

AMERİKA'NIN SESİ: "BAĞDAT VE WASHİNGTON'A OPERASYON DURDURUN ÇAĞRISI"

Amerika'nın Sesi de, "Kürt yetkilileri Bağdat ve Washington'dan operasyonu durdurmalarını istedi" derken Kürt bölgesel yönetiminin sivilleri hedef alınmaması yönünde bir uyarı yaptığını ancak şimdiye kadar sivil kayıpların olduğuna ilişkin bir bilgi bulunmadığını kaydetti.

ARAP NEWS: "TÜRKİYE'NİN HAKKI VAR ANCAK KAZANIMLAR SANDIĞINDAN AZ OLACAK"

Cidde'de yayınlanan Arap News ise, başyazısında "Türkiye'nin, PKK gerillalarını kovalamak için Kuzey Irak'a yönelik bu en son ve en büyük operasyonu için makul nedenleri vardır" dedi ancak Ankara'nın operasyon ile sağlayacağı kazanımların umduğundan az olacağını savundu.

EL PAİS: "PKK SON AYLARDA DÜZİNELERCE SALDIRI DÜZENLEDİ"

İspanyol El Pais de, Türkiye'nin 1997 yılından bu yana en büyük operasyon yaptığına dikkat çekerken PKK'nın son aylarda düzinelerce saldırıdan sorumlu olduğunu yazdı. Gazete, ABD ve AB'nin, TSK'yı, operasyonların PKK hedefleri ile "sınırlı" tutmaya, Peşmergelerle herhangi bir çatışmadan kaçınmaya çağırdıklarını yazdı.

DW: "IRAK VE ABD HÜKÜMETLERİ ELEŞTİRDİ"

Alman Deutsche Welle de, TSK'nın kara operasyonunun sürdüğünü belirtirken operasyonun "hem Irak hem de ABD hükümetlerince eleştirildiği"ni, ABD Savunma Bakanı Gates'in de, "Askeri güçün sorununu çözmek için yeterli olmayabileceği"ni söylediğini kaydetti.


BİR ÜSTEĞMEN ŞEHİT DÜŞTÜ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde sürdürdüğü operasyonda bir üsteğmen daha şehit düştü.

Terör örgütüne yönelik Irak'ın kuzeyinde sürdürülen operasyonlarda şehit olan üsteğmenin kimliği henüz açıklanmadı.

(ANKA)