kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ne ABD resesyonu ne Sibirya soğuğu oto satışını durdurabildi

ÖZHAN TEZEL
04.02.2008
2008 Ocak'ı son 10 yılın en iyi satış performansının yaşandığı ocak ayları arasında üçüncü oldu. Otomotiv pazarında satışlar ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 30 bin civarına çıktı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ne ABD resesyonu ne Sibirya soğuğu oto satışını durdurabildi
Soğuk kış koşulları ve dünya piyasalarında yaşanan dalgalanma, ocak ayında otomotiv satışlarını olumsuz etkilemedi. Ocak ayında pazar geçen yıla göre yüzde 20 civarında arttı. Toplam pazarda satışlar 30 bin adedi gördü. Geçen yıl pazarda 25 bin araç satışı gerçekleşmişti. Böylece 2008 yılı Ocak ayı tüm olumsuzluklara rağmen performansıyla tarihe geçti. Aslında ocak otomotiv pazarında diğer aylara göre satışların daha düşük satış performansı gösterdiği bir aydır. Bunun en büyük nedeni olarak aralık ayında yaşanan satış patlaması nedeniyle talebin bir sonraki ay olan ocakta düşmesi gösterilir. Ayrıca, kış koşullarının sertleşmesi de ocak ayında satış performansının düşmesine neden olur. Bu ocak ayında batı bölgelerde fazla hissedilmese de tüm Anadolu'da son yılların en soğuk kışı yaşandı. Birçok bölgede kar yağışı yolları kapattı. Kar yağışı olmayan bölgelerde de çetin kış koşulları hayatı olumsuz etkiledi. Bu durum otomobil showroom'larındaki ziyaretçi sayısına da olumsuz yansıdı. Bayileri ziyaret eden tüketicilerin sayısı düştü. Ancak, bütün bu olumsuzluklara rağmen pazar ocakta beklentilerin üzerine çıktı. Bunun yanı sıra kriz beklentisi de otomobil pazarını durdurmaya yetmedi. Ocakta dünya ekonomisinin lokomotifi ABD ekonomisinin durgunluğa girmesinin Avrupa ve Asya ekonomileri üzerinde olumsuz etkileri olacağı endişesi, piyasalarda dalgalanmaya neden oldu. Bütün bu olumsuzluklar, siyasi ve ekonomik dalgalanmalara hassas olan otomotiv pazarını normalde olumsuz etkiler ve satışların bıçak gibi kesilmesine neden olur. Ancak bu sefer beklenen olmadı.

KAMPANYALAR DEVAM
Kriz beklentisi ve soğuk hava koşullarının olumsuzluklarına rağmen, ocakta satışların artmasına neden olan en önemli faktörlerden biri de aralıkta başlayan satış kampanyalarının ocakta da devam etmesi oldu. Birçok otomotiv markası, cazip satış kampanyalarını ocakta da sürdürerek talebin sıcak kalmasını sağladılar. Bu sayede ocak ayında satışlar daha önceki ocak aylarına göre yüksek bir seviyede gerçekleşti. Şubat ayında da kampanyalar devam ediyor. Ocak ayında satışlarda yaşanan artışı gören bazı markalar şubat ayında da kampanyalar aracılığıyla pazarı canlı tutmaya çalışıyor. Bu kampanyalarda peşin alım indirimleri ve düşük faizli cazip ödeme koşulları sunuluyor. Peşin alım indirimleri bin 500 YTL'den başlıyor modeline göre 8 bin YTL'ye kadar çıkıyor.
Haberin fotoğrafları