kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Senaryo dalında hakimiyet kadınlarda

Yeni Haber
Bu yılki Oscar ödüllerinde, ''En İyi Senaryo'' dalında, kadın adaylar baskın konumda bulunuyor.

''En İyi Orijinal Senaryo'' dalında ''Juno'' filminin senaristi Diablo Cody, ''The Savages'' filminin yazar ve yönetmeni Tamara Jenkins ve ''Lars and the Real Girl'' filmini kaleme alan Nancy Oliver yarışırken; Sarah Polley de ''Away From Her'' filminin yazarı ve yönetmeni olarak ''En İyi Adaptasyon Senaryo'' dalında yer alıyor.

Senarist Diablo Cody, yaptığı açıklamada, sadece kadın olarak öne çıkmaktan hoşlanmadığını ancak kadınların azınlıkta olduğu bir sektörde aday gösterilmekten de gurur duyduğunu belirtti.

Hollywood'da bulunan ''Women in Film'' derneği başkanı Jane Fleming ise, 2006 yılının önde gelen 250 filminin sadece yüzde 10'unun kadın senaristler tarafından kaleme alındığını belirterek, Oscar ödülleri tarihinde, ilk kez dört kadının birden senaryo alanında aday gösterildiğini, bunun rekor olduğunu söyledi.

Fleming, kadın adayların senaryolarını yazdıkları filmlerden üçünde, kahramanın kadın olmasına karşın, filmlerin, cinsiyet ayrımına odaklanmayan, ''insani'' yanı ağır basan filmler olduğunu ifade etti.Öte yandan, birbirlerinden övgü dolu sözlerle bahseden kadın adaylar, bunu bir yarış olarak görmediklerini, her durumda kazananın kadınlar olacağını belirttiler.

Batı Amerika Yazarlar Sendikası'nın raporuna göre, ABD'de televizyon programlarında görev alan senaristlerin yüzde 27'si, film senaristlerinin ise yüzde 19'u kadın.

AA