kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bosnalı Sırplar da bağımsızlık istiyor

Kosova'nın bağımsızlık ilanının ardından korkulan gerçekleşti... Bosna'da Sırplar dün bağımsız bir cumhuriyet için referandum istediklerini açıkladı.....
Kosova'nın geçtiğimiz pazar günü bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Balkanlar'da şiddet olayları tırmanışa geçti. Kosova'nın Sırbistan'ın bir parçası olduğunu söyleyen Sırplar bir haftadır Sırbistan, Kosova ve Bosna- Hersek'te gösterilerini sürdürüyor. Olayların en şiddetlisiyse perşembe günü Sırbistan'da yaşandı. Sırplar Kosova'yı tanıyan ülkelerin büyükelçilik binalarından hınçlarını çıkardı. Ancak gelişmeler bununla da sınırlı kalmadı. Sırbistan ve Kosova arasında yaşanan gerginlik şimdi de Bosna'ya sıçradı. Bosna Sırp Cumhuriyeti, Bosna'dan ayrılmak ve bağımsızlık ilan etmek istediğini açıkladı. Ülkeyi oluşturan iki yönetim bölümünden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nden gelen bu tehdit bölgede büyük siyasi karışıklıklar yaşanabileceği korkularını güçlendirdi.

'BAĞIMSIZLIK HAKKIMIZ'
Bosna Sırp Cumhuriyeti yönetimi perşembe gecesi bir toplantı yaparak Kosova'nın bir siyasi örnek teşkil edeceği ve kendilerinin de bir referandum düzenleyerek kendi yasal statü ve konumlarını belirleyeceklerini ifade etti. Bosnalı Sırpların Başbakanı Milorad Dodik de amaçlarının siyasi bir maceraya atılmak olmadığını ancak referandumda böyle bir sonuca ulaşılması halinde bağımsızlıklarını ilan edebileceklerini belirtti. Sırp Cumhuriyeti'nde en güçlü partilerden Radikal Parti lideri Tomislav Nikolic de, "Sırp C u m - huriyeti her zaman Kosova'dan daha büyük bir ülke olmuştur. Onlar bağımsızlık istiyorsa bizim de istemeye hakkımız var" diye konuştu. Amerika da bu gelişme ve Sırbistan'da elçiliğinin saldırılara hedef olmasının ardından Sırp Cumhuriyeti'ndeki elçiliğini kapattı.

'GÜCE BAŞVURURUZ'
Öte yandan Kosova'nın bağımsızlık kararına ve bu kararın Batılı ülkeler tarafından desteklenmesine en sert yanıt Rusya'dan geldi... Rusya'nın NATO özel temsilcisi Dimitriy Ragozin NATO'nun Kosova'daki yetkilerini aşması halinde Rusya'nın askeri güce başvurabileceği uyarısında bulundu.