kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül'den türban değişikliğine onay

Cumhurbaşkanı Gül, türban serbestisi getiren anayasa değişikliğini, Türkiye'nin kara harekâtına odaklandığı saatlerde onayladı..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerde türban serbestisi getiren anayasa değişikliğini, Çankaya Köşkü'ne gönderilmesinden 10 gün sonra onayladı. Gül, düzenlemeyi "Cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı bulmadığı"nı vurgularken bazı sivil toplum örgütlerinin anayasa değişikliğine gerek kalmadan türban sorununun çözümü için uzlaşma aradığını da ilk kez açıkladı. Gül, kamuoyuna yansımayan bu girişimin sonuçlanması için zaman kalmadığını belirtti. Gül'ün açıklaması, akıllara TOBB'yi getirdi. Meclis'te 411 oyla kabul edilen türban değişikliğine dün akşam saatlerinde Köşk'ten onay geldi. Cumhurbaşkanı Gül, MGK toplantısından 1 gün sonra, Türkiye'nin TSK'nın sınır ötesi kara operasyonuna kilitlendiği saatlerde imzayı attı. Gül, açıklamasında hiç türban ya da başörtüsü demeden çeşitli mesajlar verdi

VAR OLANI GÜÇLENDİRİYOR: Cumhurbaşkanı Gül, anayasa düzenlemesinin anayasada zaten varolan kanun önünde eşitlik, eğitim ve öğretim hakkını güçlendirdiğini belirtti.

TEMEL NİTELİKLERE AYKIRI DEĞİL: Gül, değişikliğin anayasanın değiştirilemeyecek maddeleri arasında yer alan laiklik ilkesine aykırı olduğu görüşüne katılmadığını ortaya koydu. Gül, "İncelenen kanunla yapılan düzenlemeler hukukun genel ilkelerine, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve anayasa değişikliğine ilişkin şekil kurallarına aykırı bulunmamıştır" dedi.

YÜZDE 80 OY: Gül, anayasa değişikliğine

AKP; MHP ve DTP'nin desteğine atıfta bulundu ve "Kanun, TBMM'de grubu bulunan dört siyasi partiden üçünün desteğine ve milletvekillerinin geniş bir mutabakatına dayalı olarak 411 oyla kabul edilmiştir. Bu, genel seçimlerdeki oyların yaklaşık olarak yüzde 80'ine tekabül etmektedir" diye konuştu.

AYRINTILI İNCELEDİM: Anayasa değişikliğine ilişkin tartışmalar ve kendisine iletilen görüşlere vurgu yapan Gül, konunun uzmanlarıyla görüştüğünü, ayrıntılı inceleme yaptırdığının altını çizdi.

GİZLİ KALAN GİRİŞİM: Gül, bazı sivil toplum kuruluşlarınca getirilen alternatif önerileri de değerlendirdiğini açıkladı. Açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız, meselenin anayasa değişikliğine gerek kalmadan partiler arasında sağlanacak bir mutabakatla çözümü için sivil toplum örgütlerinin başlattıkları iyi niyetli girişimlere fırsat vermek amacıyla bir süre beklemeyi uygun bulmuşlar ve bu girişimlerin sonuçlanmasını beklemişlerdir. Ancak, 15 günlük inceleme süresi içinde söz konusu girişimlerden bir sonuç alınamayacağı anlaşılmıştır" denildi.

ENDİŞELER GİDERİLSİN: Gül, özellikle 'mahalle baskısı' endişelerini de dikkate aldığını ortaya koydu: Bazı vatandaşlarımızın endişelerinin de anlayışla karşılanmasında ve bu endişeleri giderecek düzenlemelerin hayata geçirilmesinde zorunluluk bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız bu kaygıların giderilmesi konusunda azami hassasiyet ve özenin gösterilmesi gereğine inanmaktadır."