kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bakan Çağlayan: Kriz çıkmaz

Yeni Haber
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin sağlam temeller üzerinde hareket eden bir ülke haline geldiğini belirterek, ''Bu ülkede ekonomik kriz olsa yabancı yatırımcı gelir yatırım yapar mı?'' dedi.

Çeşitli ziyaretler ve toplantılara katılmak üzere Çankırı'ya gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, ''Çankırı İstişare ve Değerlendirme Toplantısı''na katıldı.

Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 5 yılda önemli yol kat ettiğini belirterek, Türkiye'nin son 25 yılında çalınmış çırpılmış. Biz son beş yıldır tekrar toparlamaya çalışıyoruz. Bu tür toplantıları çok önemsiyorum. Bu toplantılara siyasi parti ayrımı gözetmeksizin herkes katılır. Bu yüzden bu toplantılar önemlidir'' dedi.

2013 yılında Türkiye'nin 213 milyar dolar ihracat yapan bir ülke olacağını kaydeden Çağlayan, ''Sadece otomotiv sektöründe 21 milyar dolar ihracat yapılıyor'' diye konuştu.

Hükümet olarak yeni teşvik yasalarının gündemlerinde olduğunu belirten Çağlayan, teşvikin sadece enerji ve sigorta desteğiyle olmayacağını bunun yanında alt yapı çalışmalarını da gerçekleştireceklerini kaydetti. Çağlayan yeni dönemde demiryolu ve kara yolu yapımına ağırlık vereceklerini söyledi.

AK Parti döneminde Merkez Bankası'nın bağımsız hale getirildiğini kaydeden Çağlayan, şunları kaydetti:

''Daha önceki hükümetler Merkez Bankasını 'para babası' olarak görüp para bastırma aracı olarak değerlendirmişlerdi artık bu dönem geçti. Seçimler öncesinde Türkiye'de vatansever kılığına bürünmüş insanlar AK Parti iktidarını engellemeye çalıştılar. AK Parti iktidar olursa silahlı kuvvetler yönetime el koyacak dediler. Türk Silahlı Kuvvetlerini bile işin içine sokacak kadar edepsizlik yaptılar. O dönemde bu tür felaket tellallığı yapılırken insanlar gidip kur 1,4 YTL iken dolar aldı şimdi dolar kuru 1,2 YTL... İnsanlar parasını bozduramıyor, dolar olarak bankalarda bekletiyor esnafın sıkıntısının temelinde bunlar yatıyor'' Zafer Çağlayan, Türkiye'nin istihdam haritasını çıkartacaklarını belirterek, ''Hangi bölgeye hangi iş gücü lazım bunu belirleyeceğiz. Önümüzdeki dönemde Çankırı'nın neye ihtiyacı var bunun planlanması yapılacak'' diye konuştu.

Türkiye'nin, 106 milyar dolar ihracat yaptığını anlatan Çağlayan, ''Bunun yaklaşık 60 milyar doları Avrupa ülkeleriyle. ABD ile Türkiye arasında ekonomik alışveriş çok fazla olmadığından ABD'de herhangi bir kriz olduğunda Türkiye bundan çok fazla etkilenmiyor. Ticaret yaptığımız Avrupa Ülkelerinde ise herhangi bir kriz yok. Türkiye sağlam temeller üzerinde hareket eden bir ülke haline geldi. Bu ülkede ekonomik kriz olsa yabancı yatırımcı gelir yatırım yapar mı? Türkiye'yi, 2023 yılında dünyanın en iyi 10 ekonomisine sahip ülke yapacağız.''

Toplantıda Bakanlık yetkilileri, Çankırı'nın sanayi ve ticaretteki yerini anlatarak, Çankırı'da faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarını ve yapılması gerekenleri anlattılar.

Çankırı Valisi Ali Haydar Öner de konuşmasında, Çankırı'da yapılan yatırımlardan ve bundan sonra yapılması düşünülen yatırımlardan bahsederek, ''Çankırı vasıfsız işsizliğin olmadığı tek il. Bugüne kadar gelen hiçbir sanayiciye (Çankırı'da şu imkanlar vardı bizden esirgendi) dedirtmedik. Hiçbir bürokratik engel Çankırı'da söz konusu değildir'' dedi.
Çankırı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ericekli ise ''Bu dönem yatırımlar açısından önemli bir dönem. Sayın bakanın Çankırı'ya olan desteğini biliyoruz. Elektrik ve enerji konularında sağlanan desteklerin diğer konularda da sağlanmasını istiyoruz. Çankırı KOSGEB'ten yeterince faydalanamıyor. Faydalanması için KOSGEB'in Çankırı'ya bir bürosunun açılmasını istiyoruz. Bunun için yer tahsisini biz sağlayalım Bakanlık olarak sizde personel gönderin'' diye konuştu. Çankırı Ticaret Borsası Başkanı Hüsnü Ünal da konuşmasında, ''Çankırılılar ne zaman kapısını çalsa Sayın Bakan Çankırılılara ayrı bir önem veriyor'' diye konuştu.

Toplantıya Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı Milletvekili Nurettin Akman, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

AA