kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyada kara harekatının yankıları

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Dünyada kara harekatının yankıları
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kuzey Irak'a önceki gün düzenlediği operasyon genişliyor. Operasyon kapsamında yer yer teröristlerle çatışmaya girildiği belirtilirken, özellikle Zap ve Zagros alanında teröristlerin güvenlik güçlerine yönelik taciz ateşinde bulunmasına karşılık yer yer çatışmalar yaşanıyor.

Dün gece geç saatlerinde Kuzey Irak'ın Zagros bölgesi Basya kırsalında teröristlerle çatışma yaşandı.

Çatışmaların Seve ve Herekol bölgesinde devam ettiği belirtildi. Bölgede yaşanan çatışmalarda güvenlik güçlerinin terör örgütüne yönelik ağır kayıplar verdiği belirtiliyor.

Çok sayıda birlik karadan ve havadan PKK kamplarına yönelik ilerleyişleri devam ediyor. Operasyon çerçevesinde Seve-Herekol sınır hatlarını Türk askerlerinin geçtiği ve Çukurca'ya bağlı Gere tepesine de askeri yığınak yaptığı gelen bilgiler arasında yer alıyor.

İlerleyişini sürdüren Türk tanklarının Kuzey Irak sınırında bulunan Bamerni ve Kanimasi bölgelerine konuşlandığı belirtiliyor.


SINIRA YENİ BİRLİKLER KAYDIRILIYOR


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, PKK terör örgütüne yönelik kara hakereti başlatmasının ardından sınıra yeni birlikler sevk ediliyor.

Gece geç saatlerde Cizre'den geçen 20 konvoyluk askeri araç şehir merkezinden Habur Sınır Kapısı'na doğru yol aldı.

Sabahın erken saatlerinde ise Şırnak istikametinden gelen çok sayıda askeri araç de Cudi Dağı eteklerinde bulunan Hisar Taburu'na gitti.
Dün gece tankların beklediği Irak'a sıfır nokta olan Siyahkaya bölgesine Silopi Haç Konaklama Tesisleri'ne ait askerler sivil araçlarla bu bölgelere kaydırıldı.

Kara harekatı dünya basınında geniş yankı buluyor. İşte dış basında çıkan haber ve yorumlar....


WASHINGTON POST

ABD'de yayımlanan The Washington Post gazetesi, TSK'nın terör örgütü unsurlarına karşı Irak içinde başlattığı sınır ötesi harekatın, Türkiye ile Irak arasında gerginliğin artmasına yol açtığını belirtti. Gazete, ABD Başkanı George W. Bush yönetimini, terör örgütü PKK ile mücadelede ''Türkiye'nin aktif ortağı'' olarak tanımladı.

Gazete, Dohuk çıkışlı haberinde, bu operasyonla birlikte ilk defa çok sayıda Türk askerinin, Irak'ın ABD önderliğindeki koalisyon güçlerince 2003'te işgalinden bu yana bu ülkenin topraklarına girdiğini kaydetti.Gazeteye konuşan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ''Bu ciddi bir tırmanma. Herhangi bir küçük hatanın daha geniş sorunlara yol açabileceğinden korktuğumuz için, bunun en kısa sürede sona ereceğini umuyoruz'' dedi.

Bağdat'taki ABD askeri sözcüsü Amiral Gregory Smith, Türk ordusunun terörist bir grubu hedef aldığını belirtti.The Washington Post, Irak'ın kuzeyindeki peşmergelerin ''alarm'' durumunda olduğunu yazdı.

Bush yönetiminin, terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye'nin aktif bir ortağı olduğunu kaydeden gazete, Bush'un terör örgütü PKK'yı Türkiye, Irak ve ABD'nin düşmanı olarak nitelediğine, Amerikan ve Türk orduları arasındaki istihbarat paylaşımına işaret etti.

THE DAILY TELEGRAPH


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde terör örgütünün hedeflerine yönelik düzenlediği harekata geniş yer veren İngiliz basınından The Daily Telegraph, "operasyonun Irak lideri Saddam Hüseyin'in düşürülmesinden bu yana en büyük askeri müdahale olduğu" değerlendirmesinde bulundu. Gazetenin haberinde, "harekatın hedefinin Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığı olduğu" ifade edildi.

"Ankara'nın, harekatın başlamasından sonra çok dikkatli kaleme alınmış bir açıklama yaparak, ordunun en kısa sürede kuzey Irak'tan çıkacağına dair garanti verdiğini" yazan Telegraph, "operasyonun, Irak ve Washington'da memnuniyetle karşılanmadığı" görüşünü dile getirdi."Türk askerinin Saddam döneminde de büyük sınır ötesi operasyonlar yaptığı" ifade edilen haberde, "bu kez 10 bin askerle sınırın geçildiği, Türkiye'de kamuoyunun, geçen yıl çok sayıda saldırı düzenleyen ve onlarca asker ve polisin ölümüne yol açan terör örgütü PKK'ya karşı harekete geçilmesi için hükümete baskı yaptığı" belirtildi.

"ABD'nin PKK hedeflerine yönelik saldırılar konusunda Ankara'yı cesaretlendirdiğini ve Irak'taki Amerikan güçlerinin de Türkiye ile istihbarat paylaşımı yaptığını" yazan Telegraph, Amerikalı yetkililerin, kara harekatıyla yeni bir aşamaya geçildiğine dair açıklamalarına dikkat çekti.

THE TIMES

The Times da Türk askerinin beyaz kamuflajlarla çekilmiş fotoğraflarına yer verirken, harekatın karlı coğrafyada başlatıldığına dikkati çekti.
Habere tam sayfa ayıran gazete, "harekatın PKK'ya yönelik beklenmedik kış baskını olduğunu" yazdı.

"Harekatın, PKK teröristlerinin bahardan önce yeniden gruplaşmasını ve Türkiye'ye yönelik saldırılara başlamasını engellemeye yönelik olduğu" kaydedilen haberde, "batı başkentlerinden gelen, tonu iyi ayarlanmış açıklamaların, Türkiye'nin ABD'nin taktik desteğini aldığının göstergesi olarak kabul edildiği" belirtildi.

FINANCIAL TIMES

Financial Times gazetesi de gelişmelere geniş biçimde yer verirken, "Türkiye'nin sınır ötesi operasyonunun Irak'ın tek istikrarlı bölgesinde rahatsızlık yaratacağından korkan ABD ve AB'nin harekatın sınırlı tutulması çağrılarında bulunduklarını" yazdı."Operasyonun boyutları ve süresi konusunda henüz kimsenin fikir sahibi olmadığı" kaydedilen haberde, "Bush yönetiminin harekat konusunda önceden haberdar edildiği, ancak yine de Washington ve Brüksel'de alarma geçildiği" görüşü savunuldu.

THE GUARDIAN

The Guardian gazetesi de "topçu birlikleri ve savaş uçaklarıyla desteklenen binlerce Türk askerinin PKK'ya karşı mücadele vermek üzere kuzey Irak'a geçtiğini, Türkiye ile Irak arasındaki sınır kapılarında ise normal geçişlerin sürdüğünü" bildirdi.

"İngiltere, Avrupa ve ABD'nin Türkiye'ye itidal çağrısında bulunduğunu" yazan Guardian, ''ABD Türklere kuzeyde sınırlı bir operasyon için yeşil ışık yaktı ve zaten uzun süredir Türkiye ile istihbarat paylaşımı yapıyordu'' ifadesini kullandı.

"Türk askerinin kuzeydeki faaliyetlerinin genişlemesine ve bunun da Iraklı Kürtlerle Türkiye arasındaki tansiyonu yükseltmesine ilişkin korkular bulunduğunu" savunan Guardian, "Irak'ın tek istikrarlı bölgesinde durumun değişmesinden ve Irak'ın toprak bütünlüğünün zarar görmesinden çekinildiğini" yazdı.

INDEPENDENT


The Independent gazetesi ise haberi ilk sayfasının manşetine taşıdı ve TSK'nın sınır ötesi operasyonunun ''Irak'a yönelik yeni bir işgal''
olduğunu iddia etti.

"10 bin Türk askerinin başlattığı operasyonun, Irak'ın tek istikrarlı bölgesinin istikrarsızlaştırılması ihtimalini ortaya çıkardığını" öne süren gazete, "operasyonun başlamasının yeni bir krizin ortaya çıkmasına yol açtığını" iddia etti.


EL CEZİRE

El Cezire: "Türk ordusu ayrılıkçı PKK savaçılarına yönelik olarak Kuzey Irak'a on bin asker gönderdi. Türkiye bunu bir fırsat penceresi olarak görüyor. Amerikalılar ise Kuzey Irak'taki istikrarın artık biraz daha yerine oturduğunu ve bu yüzden kuzeydeki bir çatışmanın ülkenin geri kalanının istikrarını etkilemeyeceğini düşünüyorlar. Amerikalılar galiba ileride gerçekleştirebilecekleri bir askeri operasyonda Türkiye'ye ihtiyaçları olabileceklerini düşünerek daha uzun vadeli planlar yapıyorlar."


BBC

PKK pek çok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul edilirken, BBC haberinde, PKK'lı teröristleri 'asiler' şeklinde nitelendirmeyi sürdürdü.
BBC İnternational: "Türkiye kara güçleri asileri yakalamak için perşembe günkü hava operasyonunun ardından sınırı geçti. Türk ordusu ise yaptığı açıklamada kara taaruzunda beş tane askerin ve onlarca Kürt asinin öldüğünü söyledi. Bu operasyonun zamanlaması olağandışı, zira sınırdaki dağlık alan aşırı karla kaplı."

NEWYORK TİMES

New York Times: "Türk silahlı Kuvvetleri kara harekatının başladığını kaydetti. Bu harekat 2003'ten beri gerçekleştirilen ilk harekat. Amerika'nın bu karışık bölgede kendine karşı olan Suriye, İran ve Irak'la sınır komşusu ve NATO üyesi olan Türkiye ile Irak savaşında Amerika'nın önemli bir partneri olarak görev yapan Irak Kürtleri arasında nasıl bir rol oynayacağı belli değil"


AMERİKA'NIN SESİ


Amerika'nın Sesi Televizyonu: "Washington yönetimi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü hedeflerine yönelik kara harekatının, "süresinin ve kapsamının sınırlı" olması çağrısında bulundu. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Türkiye'yle PKK'ya karşı dayanışma içinde olduklarını vurguladı. Beyaz Saray, Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalardaki ortak nokta operasyonun sınırlı kalması çağrısı oldu."


DEUTSCHE WELLE: ABD VE AB İTİDALLİ YAKLAŞIYOR

Deutsche Welle: "Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK'ya karşı haftalardır sürdürülen hava operasyonlarının ardından kara birlikleriyle Irak'ın kuzeyine girdi. Erdoğan, birliklerin kısa zamanda döneceğini duyurdu. ABD ve AB itidalli yaklaşıyor."

ÇİN TELEVİZYONLARINDA KARA HAREKATI 'FLAŞ HABER'

Türkiye'nin Kuzey Irak'a hava destekli sınır ötesi kara harekatının dünyadaki yankısı sürüyor. Çin'in en çok izlenen televizyonlarından Hong Kong merkezli Phoenix televizyonunun haber kanalı da dünya gündeminde kara harekatına flaş haber olarak yer verdi.

Haberin girişinde Türkiye'nin PKK'ya karşı Perşembe akşamı Irak'ın kuzeyine sınırı geçerek beklenmedik bir kara harekatı başlattığı, bu harekatın Irak tarafından protesto edildiği ve Bağdat'ın, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiği açıklamasına değinildi.

Haberin anonsunda, ABD'nin, yapılan operasyonun erken zamanda bitirilmesini istediği ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un iki ülke arasındaki sınırlara saygı gösterilmesi gerektiği ve sınırdaki gerilimin artmasından kaygılı olduğu bilgisi aktarıldı.

Televizyon, izleyicilerine yaklaşık 10 bin Türk ordusunun Irak'ın kuzeyindeki sınırın 5 kilometre içlerine girdiği ve bunun 2003'te Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından yapılan ciddi ölçekli kara operasyonu olduğu, operasyonun hava destekli yapıldığı vurgulandı.

Televizyonun yerel saatle 12.00 haberlerinde, Başbakan Erdoğan'ın "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin icra ettiği ve edeceği sınır ötesi harekâtın tek hedefi Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarıdır. Dost ve kardeş Irak halkına karşı olumsuz bir yaklaşım içinde olmadık, olmayacağız. Mehmetçik, operasyonun hedefine ulaşmasının ardından Türkiye'ye dönecektir. ABD Başkanı Bush ve Irak Başbakanı Maliki'ye yapılacak harekatla ilgili bilgi verilmiştir" açıklamasına yer verildi. Haberde, ABD ordusunun operasyonla ilgili olarak "Bu PKK üyelerine yönelik sınırlı bir operasyondur'' açıklaması duyurulurken, Irak halkının da operasyonun kabul edilemez olduğu ABD'nin buna müsaade etmemesi gerektiği yönündeki görüşü dile getirildi.

AJANSLAR