kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dövizli askerlik 5 bin 112 euro

Yeni Haber
Milli Savunma Bakanlığı'nın, ''Dövizle Askerlik Hizmeti Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Dövizle askerlikten yararlanma şartları arasında bulunan yabancı ülkede fiilen 3 yıl bulunmak şartı, ''1095 gün süre ile yabancı ülkede fiilen bulunmak'' şeklinde yeniden düzenlendi.

Yeni yönetmeliğe göre, dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak için 38 yaş sınırında bulunanlar 5 bin 112 Avro veya karşılığı yabancı ülke parasını 38 yaşını doldurdukları yılın 31 Aralık gününe kadar ödemek ve başvuru işlemlerini tamamlamak zorundalar. 38 yaşını aşanlar ise 7 bin 668 Avro veya karşılığı yabancı ülke parasını başvuru sırasında peşin olarak ödemek yükümlülüğüne sahipler.

Daha önceki 1992 tarihli yönetmelikte Almanya'da çalışanlar için 10 bin Alman Markı olan döviz miktarı da 5 bin 112 Avro'ya çevrildi.

HAZİNE HESABINDA TOPLANACAK

Yönetmeliğin ''Dövizlerin özel hesaba geçirilmesi'' bölümde yapılan değişiklikle, daha önce Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasında Milli Savunma Bakanlığı adına açılan özel hesapta toplanan dövizler, bundan böyle Hazine adına açılacak özel hesapta toplanacak ve bu dövizler ikişer haftalık dönemler itibariyle Avro olarak hesaba kaydedilecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyacı bulunan silah ve malzemelerin tedariki ve yurt savunmasına destek sağlayan yatırımların karşılanması için kullanılan dövizler yeni düzenlemeyle, transfer tarihindeki döviz alış kuru üzerinden YTL'ye çevrilerek Maliye Bakanlığı Merkez Muhasebe Birimi hesabına aktarılarak, bütçeye gelir yazılacak.

Yönetmeliğin ''İzin'' esaslarını belirleyen hükmünde yapılan değişikliğe göre de ''Temel askerlik eğitimine başlayan yükümlülere, yol dahil iki gün izin verilir'' ifadesi kaldırılırken, anne, baba, büyükanne, büyükbaba, eş ve kardeşlerinin ölümü veya ağır hastalıkları halinde asgari tugay komutanı tarafından verilen 4 güne kadar olan izin 5 güne çıkarıldı.

Dövizle askerlik yapanların hava değişiminde ve birlik dışında geçirilen istirahat sürelerinin önceki yönetmeliğe göre 10 güne kadarı hizmetten sayılırken, yeni yönetmelikte bu süre 4 gün olarak değiştirildi. Dört günden fazla hava değişimi ve birlik dışında geçirilen istirahat süresi hizmetten sayılmayacak ve sayılmayan süre kadarı yükümlüye tamamlatılacak.

Yönetmeliğe göre, temel askerlik eğitimi sırasında veya daha önce Türk vatandaşlığından çıkmalarına izin verilen veya Türk vatandaşlığı kaybettirilenlere verdikleri dövizler geri ödenmeyecek.

Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle 17 Kasım 1992 tarihli ve 92/3769 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Dövizle Askerlik Hizmetinin Uygulanması Esasları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

AA