kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Abisi kadar güçlü onun gibi hırslı ve Marksist

Efsane lider Castro'nun emekli olmasından sonra gözler kardeş Castro'ya çevrildi. Yarın genel kurulda Küba'nın yeni lideri olması beklenen Raul Castro, ekonomide atak ama abisi gibi karizmatik bir lider değil..
Bir gün öldüğümde bu halkın kalbinde olmaya devam edeceğim. ABD'ye boyun eğmediğim için mi diktatörüm? Öyleyse dünyanın büyük diktatörü benim.
Fidel Castro

1959 yılında devrimin ardından koltuğa oturan Fidel Castro, dünyanın en çok tanınan liderlerinden biri. Ancak bu denli adından konuşulur olmasının en büyük nedeni ABD'ye meydan okuyan komünist bir ülke olması. ABD 1959'da beri Küba'daki rejimi yıkamadı. Fidel'in emekliye ayrılması ise ona düşman olanların zihinlerine tek bir soru getirdi: Artık komünizmi yıkabilir miyiz? İnternetle tanışarak artık daha fazla özgürlük talep eden halkın devrime sahip çıkıp çıkmayacağını şimdiden söyleyebilmek zor. Ancak Komünist Partisi'nin yarın yapacağı genel kurulda yeni Küba lideri olarak Fidel'in koltuğuna oturması beklenen ismin son nefesine kadar Marksist kalacağı su götürmez bir gerçek. Devrimi kardeşiyle omuz omuza kuran Savunma Bakanı Raul Castro, abisi kadar güçlü, onun kadar hırslı. Sosyalizme zarar vermeden 21'inci yüzyılın hızlı sürecine ayak uydurmaya çalışan Raul Castro'nun (71), abisinden daha açık bir ekonomik politika izlemesi bekleniyor. Kardeş Castro, özel girişimlere kısmen de olsa onay verdi. Devletten bağımsız çalışan taksicilere, lokantalara izin verdi. Bazı çiftlikleri özelleştirdi. Yabancı şirketlerin standardın üzerinde maaşlar vermesine olanak tanıdı. Ayrıca diplomat, öğrenci, sporcu ve sanatçıların özel izinle yurtdışına çıkmalarını kolaylaştırdı.

TOPLUM İÇİNE ÇIKMIYOR
Raul'u yeni yönetiminde bekleyen çok önemli bir sorun var: Yolsuzluk... Özellikle son 5 yılda turizm ve ülkeye dışarıdan getirilen paralar nedeniyle Küba daha fazla parayla tanıştı. Ayrıca önlenemeyen bir diğer sorun benzin kaçakçıları. Pompalardan benzin çalarak daha yüksek fiyata satılınca Fidel, bir gecede bütün pompacıları değiştirmek zorunda kalmıştı. Raul Castro ekonomide atak olmasına karşın asla Fidel gibi bir düşünce adamı ve karizmatik bir lider değil. Toplum içine çok çıkmıyor. Çok içtiği öne sürülen Raul'un sağlığı da merak konusu.
Haberin fotoğrafları