kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Doğal malzemeler devri

Dr. Yasemin Fatih Amato
20.02.2008
Gün geçtikçe doğal maskelere, katkısız ürünlere ilgimiz artıyor. Bir meyveyi soyup, onu cildimize sürme fikrini çok seviyoruz. Hem ekonomik, hem de katışıksız olduğunu düşündüğümüz için bize güven veriyor. Çünkü kozmetiklerdeki katkı ve koruyucu malzemeler bazen gerçekten büyük sorun oluyor. Ancak yediğimiz veya yüzümüze sürdüğümüz meyve ve sebzelerin de, ne kadar saf olduğunu bilmemize artık imkan yok. Bu nedenle elden geldiğince organik ürünlere yönelmemiz gerçekten önemli. 'Gerçekten birebir cildimize uyan doğal malzemeler hangileri?' diye sorarsanız, cevabım; 'Sadece cildimizin kendi ürettikleri' olur. Yağ dokusu, kolajen, kanda dolaşan oksijen, yenilenen hücreler gibi... İşte tam da bu nedenle cildinizi sert temizleme maddeleriyle silmeyin, yıkamayın diyoruz.

İçerik okuyun
Kozmetiklerinizi alırken 'içerik' okumayı alışkanlık haline getirin, üretim tarihine bakın. Ürünlerin içeriğinde ne kadar az madde varsa, o kadar iyi olduğunu bilin ve elinizden geldiğince güvenilir organik kozmetikler kullanın. Doğal malzemelere gelince... Kuşkusuz hepsinin özelliği aynı değildir. Bu ürünlerin bazıları hafif peeling, bazıları cildin nemini tutmak, bazıları da iltihap giderici veya antiseptik özelliklerinden dolayı yararlıdır. Tabii bunların hazırlanışı, tazeliği, yoğunluğu, en önemlisi de pH'ı belirleyicidir. Bu nedenle güvenilir doğal kozmetik, dengelenir ve pH'ları ayarlanır. Doğal gıdaların kimisindeki asit, diğerindeki şeker içeriği veya yağ oranı, beklenmedik reaksiyonlara, tahrişlere neden olabilir. Kimileri de güneşe karşı hassasiyeti arttırabilir. Bu nedenle nispeten daha rahat önerebileceğim sadece belirli malzemeler var:
* Tonik olarak gül suyu, lavanta losyonu, taze papatya çayı, biberiye çayı veya doğal maden suyu kullanın.
* Cildiniz kuru ise, gece kremi olarak haftada bir veya iki kere ilk hasat zeytinyağı, organik kayısı yağı, bazen badem yağı, üzüm çekirdeği yağı sürün.
* Her cilt tipine yeşil çay kompresleri, aloe vera taze ve organik salatalık kullanılabilir.
* Kuru ciltlerde bal maskeleri uygulanabilir.
* Yağlı ciltlerde hepsi organik olmak üzere; domates, salça, sadece birkaç damla limon veya sirke kullanılabilir.
* Kuru saçlara avokado, zeytinyağı, yumurta veya muz maskesi sürülebilir. Ama unutmamak lazım ki, saçları esas olarak hayvansal proteinler besler. Pirinçten argan yağına, peptidlerden balığa birçok malzeme cildimize iyi gelir. Ama bunların saf olarak uygulanması teknik sorunlar barındırır.

En önemlisi su!
Cildiniz için en önemli malzeme nedir biliyor musunuz? SU! İçtiğiniz ve yüzünüzü yıkadığınız suyun muhakkak alkali olması ve klordan arındırılmış olması gerekir. Bu nedenle içme suyunuzun pH'ını kontrol edin, 7.4 olması gerekir. Kullandığınız suya güveniyorsanız, yüzünüz ve vücut cildiniz için en önemli maddelerden birine sahip olduğunuzu söyleyebilirim.