kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Arvo Part

Sinefiller için...

Kaya GENÇ
* Sürgün'ün müziklerinde Estonyalı usta besteci Arvo Part'ın imzası var.

* Sürgün, 2007 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülüne aday gösterildi. Lakin bu ödülü Dört Ay, Üç Hafta, İki Gün filmi kazandı. Sürgün ise festivalden en iyi erkek oyuncu ödülüyle döndü.

* Variety dergisinden Jay Weissberg'e göre: "Sürgün'ün o nefes kesici açılış görüntüsünden sonra, kamera büyük zarafetle masmavi gökyüzünün önünde dikilmiş yapayalnız bir ağacın çevresinde döndüğünde, onun bir çerçeveleme ustası olduğundan kimsenin şüphesi kalmaz. Corot ve Danimarkalı Romantik ressamlara selam çaktıktan sonra, bir tepenin üzerine kurulu basit mi basit bir kilise binası görüntüsüyle insanı şaşkına çevirir. Aynı şekilde, çimenlerin üzerinde hızla akıp giden suyun görüntüsü de büyüleyicidir."

* Peki sonuçta bu filmi görmeli miyiz? Weissberg diyor ki: "Tarkovski'den etkilenmiş, bol bol dini metaforlarla dolu filmin, zaten asla cennet olmamış bir hayattan sürgün edilmelerini anlatan film sahte bir derinliğe sahip. Seyircileri mahvetmekten ço,k onları buz kesmiş bir vaziyette bırakıyor."

* Bayrampaşa Ben Fazla Kalmayacağım vesilesiyle Türk hapishanelerinden çarpıcı bilgilere bir bakalım... 2007 yılı şubat ayında her saat başı dört buçuk kişi cezaevine girdi. Toplam kapasitesi 11 bin 89 olan dokuz cezaevinde, toplam 20 bin 53 kişi kalıyor. 2 bin 536 kişi 'çıkar amaçlı suç örgütü mensubu' kurdukları için cezaevinde. 'Sol terör' sınıflandırmasında bin 102, 'sağ terör' sınıflandırmasında ise 349 kişi hapis yatıyor.