kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Dubayi Şeyhi El Maktum

İETT ödemesinde El Maktum, KDV muafiyeti istedi

SEÇKİN ÜREY
Dubai Şeyhi Maktum'un şirketi Sama Dubai, Maliye'ye Levent'teki İETT arazisinin 176 milyon YTL'lik KDV'sinden muaf olup olmadığını sordu..
Geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait Levent'teki İETT arazisi ihalesini kazanan ama hâlâ parasını ödemeyen Dubai Şeyhi El Maktum'un şirketi Sama Dubai, yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi'nden (KDV) muaf olup olmadığının yollarını araştırıyor. Şirket bunun için Maliye Bakanlığı'na da görüş sordu. Sama Dubai'nin muafiyet alması halinde söz konusu arazi için ödeyeceği bedel 1 milyar 156 milyon YTL'den 176 milyon 400 bin YTL indirimle 980 milyon YTL'ye inecek.

HUKUKÇULAR BULDU
Sama Dubai KDV indirimini ise şirket hukukçularının vergi kanunlarında bulduğu bazı uygulamalardan yola çıkarak araştırmaya başladı. Buna göre belediye aktiflerine ait gayrimenkulların, belediyeye geçip iki yıl elde tutulduktan sonra satılması durumunda KDV istisnası uygulamasının geçmişte yapıldığı ortaya çıkarıldı. Sama Dubai, hukukçularının tavsiyesi üzerine Maliye Bakanlığı'na başvurarak kendisinin de bu muafiyetten yararlanıp yararlanamayacağını sordu. Maliye Bakanlığı'nın şirkete henüz bir cevap vermediği belirtildi. Bu arada şirkete yakın kaynaklar Sama Dubai'nin herhangi bir ön talebi olup olmadığını, bu aşamada sadece kanunlarda yer alan bu muafiyet uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağını öğrenmek istediğini belirtti. Üzerinde ikiz kulelerden oluşan Dubai Towers projesini yapmak için 21 Mart 2007'de yapılan ihaleye giren Sama Dubai, KDV dahil 1 milyar 156 milyon YTL'ye birinci geldi. Ancak arazi ile ilgili davalar nedeniyle hukuki süreç sonuçlanana kadar ödeme yapmak istemediğini İBB'ye bildirdi. İBB, şirketin bu talebini kabul ederken ödeme de bugüne kadar yapılmadı. İhaleden bu yana geçen yaklaşık 11 aylık zaman içerisinde ise Sama Dubai'nin CEO'su Farhan Faraidooni sık sık Türkiye'ye gelerek temaslarını sürdürdü. Faraidooni en son Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi Bakanı Sheikna Lubna Bint Khaled Al Qasimi'nin geçtiğimiz hafta Ankara'da yaptığı görüşmede de yer almıştı.
Haberin fotoğrafları