kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sigarayı bırakana kira indirimi

Yeni Haber
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde 8 iş yeri bulunan Yaşar Erbaşaran, sigarayı bırakan kiracılarına, kirada yüzde 20 indirim yapıyor.

İlçenin Yaylacık Mahallesi'nde petrol istasyonu işletmeciliği yapan ve aynı mahallenin sanayi sitesinde sahibi olduğu 8 iş yerini kiraya veren Erbaşaran (46), sigarayı bırakan kiracılarının kira bedellerinde yüzde 20'lik indirim uyguluyor.Erbaşaran, yaşamı boyunca sigara ve alkollü içki kullanmadığını belirterek, ''kendim kullanmadığım gibi lise yıllarımdan beri de tiryakileri bu alışkanlıktan uzaklaştırmak için çaba harcıyorum'' dedi.

Bir yakınının sigara nedeniyle önce ayak parmaklarını sonra da bacağını kaybettiğini ifade eden Erbaşaran, ''bu olay bendeki nefreti daha da artırdı. İş yerimde sigara içilmesini yasakladım. Sigara kullanan arkadaşlarımın bu alışkanlıklarından vazgeçmelerini teşvik için bazılarına takım elbise aldım, bazılarının da araç depolarını doldurdum.
Bunu hala sürdürüyorum'' diye konuştu.

Sahibi olduğu 8 iş yerindeki kiracılarının tümünün sigara tiryakisi olduğunu, bu durumun kendisini rahatsız ettiğini vurgulayan Erbaşaran, şöyle devam etti:

''Arkadaşlarım olan kiracılarımın sağlıklarını düşünerek, sigarayı bırakmaları halinde kira bedellerinde zam yapmayıp mevcut bedel üzerinden yüzde 20 indirim yapma kararı aldım. Zorlansalar da şu ana kadar 6 kiracım sigarayı bıraktı. Bu kiracılarım oto tamir ve bakım ustaları. Onlar da iş yerlerinde çalışan kalfa ve çıraklarına sigara içme yasağı getirdi. Bu sayede çok sayıda kişi sigarayı bırakmış oldu.''

Yaptığı telkinlerle ve aldığı armağanlarla şimdiye dek 35 tiryakiye sigara bıraktırdığını kaydeden Erbaşaran, ''ayrıca iş yerime, sigaranın zararlarını anlatan afişler asıyorum. Müşterilerim de bunlardan
etkileniyor'' dedi.

KİRACILAR SİGARAYI BIRAKMAKTAN MEMNUN

Erbaşaran'ın kiracılarından motor ustası Nihat Güner (45) ise 15 yaşından bu yana günde 2 paket sigara içtiğini belirterek, ''tiryakiler sigarayı bırakmak için hep bir neden arar. İş yeri sahibimizin bu teklifi karşısında aradığımız nedeni bulduk ve 6 arkadaş sigarayı bıraktık'' diye konuştu.
Sigara yerine artık cebinde sakız taşıdığını ifade eden Güner, ''sigaraya karşı mücadele veren kişiler arttıkça sigara içme oranının
kısa sürede önemli ölçüde azalacağını düşünüyorum'' diye konuştu.

AA