kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bir doktor bana Tv'de 5 yıl ömür biçti

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Hülya Avşar'ın annesi Emral Avşar bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyor. Avşar, "Merak edenlere söyleyeyim; tedavim son derece başarılı gidiyor" diyor...
Emral Avşar
Bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören Emral Avşar, doktorların sağlık durumlarıyla gerçekleri hastalarından gizlememeleri gerektiğini söylüyor: "Bence hastadan gerçekleri saklayarak, gizli gizli tedavi yapmak doğru değil. Doktor hastayı karşısına alıp açık açık konuşmalı ve hastalığının ne durumda olduğunu ona söylemeli. Hasta da ona göre kendini ayarlamalı ve daha dikkatli yaşamaya çalışmalı. Hastalığı kabullenmek kolay değil ama insan bir süre sonra alışıyor. Artık ciddi bir dönemde olduğunu ister istemez kabulleniyor.

Her şeyi bilmem lazım
Doktor hastalığımı bana değil de kızlarıma açıklayıp beni oyalasaydı, böyle bir tedaviyi kabul etmezdim. Hasta yakınları da kim olursa olsunlar, hastalığı saklama gibi bir hakka sahip değiller. Hasta her şeyi bilmeli, durumunun ciddiyetini kavramalı. Melesa ben artık yeme-içmeme bile bambaşka bir şekil verdim. Artık organik besleniyorum. Hastalığımı bilmeseydim, bu kadar özenli bir şekilde yaşamazdım. Doktorun açık olmasını isterim ama doktorun hastaya ömür biçmesine karşıyım. Ben doktoruma bu soruyu cesaret edip soramadım, sormam da zaten. Hastalığımı ve ciddiyetini zaten biliyorum. Kendime nasıl bakmam gerektiğini, nasıl tedavi göreceğimi, nasıl yaşamam gerektiğini sorarım ama "Ne kadar ömrüm kaldı?" diyemem. Bunun bana da, yakınlarıma da söylenmesini kesinlikle istemem.

Güvenmek çok önemli
Doktorumun bana her şeyi söylemesi ona güvenimi artırıyor. İnsan kendisini kandıran bir doktora nasıl güvenebilir ki? Bana kendi doktorum Sualp Tansan hiç ömür biçmedi ama televizyon ekranlarından ömür biçildi. Bir doktor, 'Dobra Dobra' programında mikrofonun açık kaldığını fark etmeyip, 5 yıl ömrüm kaldığını söyledi. Kendisi hakkında kanuni işlem yaptık. Aynı gün doktorum aradı ve "Böyle bir şeye inanmayın. Hastalara ömür biçmek doğru değil" dedi. Daha sonra televizyondaki o doktor hanım da benimle görüşmek istedi ama kabul etmedim.