kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Çözüm' kazandı

Stelyo BERBERAKİS / ATİNA Cenk MUTLUYAKALI / LEFKO
Rum kesimi, tarihi bir seçime sahne oldu. Çözümsüzlük politikası izleyen Papadopulos, zafer beklerken hezimete uğradı. Pazar günü yapılacak ikinci tura kalan iki 'çözüm yanlısı' aday, KKTC ile yeni müzakere ve açılım sözü veriyor..
Avrupa'nın son bölünmüş başkenti Lefkoşa birleşecek mi? Pazar günü Rum kesiminde yapılan liderlik seçiminden çıkan sürpriz sonuç, beraberinde ada halkı için umutlarla birlikte işte bu soruyu akıllara getirdi. 5 yıllık iktidarında izlediği çözümsüzlük politikasıyla AB ülkelerini de "bezdiren" Tasos Papadopulos kaybetti. Anketlerde üçüncü görünen eski Dışişleri Bakanı Yannakis Kasulides, yüzde 33.5 oyla sandıktan birinci çıktı. Yüzde 33.3 oyla ikinciliği alan Komünist AKEL partisinin lideri Dimitris Hristofyas'la ikisi, pazar günü ikinci turda karşılaşacak. Peki bu tablo ne anlatıyor? Müzakerelerin yeniden başlama ihtimali ne? Hangi aday çözümle ilgili ne istiyor?

TALAT'A ZİYARET SÖZÜ
2004 yılında Annan planına yüzde 76 oranında "Hayır" diyen Rum halkı bu seçimlerde Papadopulos'a da "Hayır" demekle; çözümsüzlüğe değil sadece planın içeriğine "Hayır" dediğini ortaya koydu. Kasulides ve Hristofyas, kampanyalarını sorunun çözümü üzerine kurarak oyların yüzde 66.8'ini aldı. Yani Rumların çoğu, Papadopulos'un "uzlaşmazlık" siyasetini reddetti. Bu sonuçla bir anlamda yeniden müzakere masasına oturdu. İki adayın halka vaat ettikleri adımlar göz önünde bulundurulursa, Kıbrıs sorununun çözümü için yeni girişimlerin gündeme gelmesi kuvvetle muhtemel. Buna en somut örnek, iki adayın da seçimi kazanmaları halinde KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı evinde ziyarete giderek görüşme başlatacaklarını söylemesi... Kasulides, çözüm önerileri hazırlaması için uluslararası hukuk profesörleri ve akil adamlardan bir heyet kurma sözü veriyor. Hristofyas da "Kıbrıs Rum ve Türklerinin soysal kalkınmaları için AB içinde mücadele edeceğim" diyor.

TASOS BELİRLEYECEK
Ancak ikinci turda sonucu belirleyen, şimdiye kadar sorunu hep "düğüm" halinde tutan kişi olacak. Yani Papadopulos... Destekçilerini nasıl yönlendireceği büyük önem taşıyor. Kulislerde, hükümete dışarıdan destek vererek ayakta tutan Hristofyas desteğini çektiği için partisinin ağırlığını Kasulides'ten yana koyacağı konuşuluyor. Politis gazetesi Genel Yayın Müdürü Andreas Parashos da "muhafazakâr Papadopulos'un oylarının komünist Hristofyas yerine Kasulides'e gideceği" tahmininde bulunuyor.
Haberin fotoğrafları