kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Megakente 8 yeni ilçe daha katılıyor

Hasan ERŞAN SABAH
İstanbul'da 8 yeni ilçe daha kurulmasını öngören kanun tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi. Yeni ilçeler ve Eminönü'nün Fatih'e dahil edilmesiyle 33 olan ilçe sayısı 40'a ulaşacak..
Bakanlar Kurulu'nda dün yapılan toplantının ardından Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, büyükşehir belediye sınırları içinde ilçe kurulmasına ilişkin kanun tasarısının imzaya açıldığını bildirdi. TBMM'ye gönderilecek olan tasarıya göre, büyükşehir belediyeleri sınırları içinde toplam 42 ilçe kurulması öngörülürken, bu ilçelerden 8'i İstanbul'da kurulacak. Tasarıya göre, İstanbul'un yeni ilçeleri Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe ve Sultangazi olacak. Ayrıca Eminönü ilçesi de Fatih ilçesine dahil edilecek. Böylece 33 olan ilçe sayısı 40'a çıkacak. İstanbul'un yeni haritasına göre, sahil kesimiyle finans merkezinin de içinde yer aldığı E-5'in üzerindeki Ataşehir mevkisi ayrı bir ilçe olacak. Anadolu yakasında Ataşehir'in ilçe olmasıyla Kadıköy ikiye bölünecek. Ataşehir ilçesine, Kadıköy ile birlikte Üsküdar, Ümraniye ve Kartal'dan da bazı mahalleler bağlanacak. 750 bin nüfuslu Kadıköy'ün bölünmesiyle Kadıköy'den 225 bin nüfus yeni ilçe Ataşehir'e geçmiş olacak. Ümraniye'ye bağlı olan Çekmeköy beldesinin ilçe olmasıyla birlikte ilçe iki kısıma ayrılacak. Çekmeköy'ün yakınında bulunan Sarıgazi, Taşdelen ve Yenidoğan beldelerinin bu ilçeye bağlanması bekleniyor. Avrupa yakasında ise, Büyükçekmece; Esenyurt ve Beylikdüzü beldelerinin ilçe olmasıyla birlikte üçe bölünecek. Büyükçekmece'nin 6 yeni beldesi bu iki ilçeye bağlanacak. Gaziosmanpaşa'da Sultangazi ve Arnavutköy ilçeleri kurulacak.

EN BÜYÜK İLÇE ARNAVUTKÖY
Ayrıca kentin tarihi mekânlarının büyük bölümünün bulunduğu Eminönü ilçesi de, Fatih ilçesine dahil edilecek. İki ilçe Fatih adı altında birleştirilecek. Bunun yanı sıra, İstanbul'da 41 ilk kademe beldesi kapanarak mahalle olacak. Arnavutköy ilçesi Avrupa yakasındaki en büyük yüzölçümlü ilçe olacak. İlçe Gaziosmanpaşa'nın Haraçcı, Arnavutköy, Boğazköy, Bolluca, Taşoluk beldeleri ile Çatalca'nın Durusu beldelerinden oluşacak.