kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Şarabın cinsi, verginin oranı

11 ŞUBAT tarihli gazetenin Ekonomi bölümünde 'Köpeköldüren' Şarabının Vergisine 1.9 YTL İndirim başlıklı haberde, şarap üreticilerinin şikâyetlerinin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından dikkate alındığı ve vergi indirimini öngören kararnamenin Bakanlar Kurulu'na gönderildiği duyurulmaktaydı.
Haberle ilgili iki husus var.
Biri, sadece başlık ve spotta yer alan (Rahim Ak'ın haber metninde kullanmadığı) 'köpeköldüren' tabiriyle ilgili.
Şarap Üreticileri Derneği Başkanı Coşkun Güner'in açıklaması şöyle: "'Köpeköldüren' ifadesi burada talihsizce kullanılmış bir kelimedir. Yazınızın içinde de belirttiğiniz gibi ucuz sofra şarabı olarak nitelendirilen ve maktu vergi düzenlemesine tabi olan, büyük şarap üreticilerinin de ürettiği bu şarabın sizin ifade ettiğiniz şarap cinsi ile ilgisi bulunmamaktadır. Yurdumuzda üretilen şarabın dörtte üçü sofra şarabıdır. Bazı firmaların kayıtdışı çalışan işletmelerin ürettiği ve kalitesi ne olduğu bilinmeyen ürünlerin isimlendirilmesi sizin ifade ettiğiniz şekilde olabilir, ancak kayıt altında olan sofra şarabının bu şekilde isimlendirilmesi bizi üzmüştür. Sehven kullanılan bu ifadenin düzeltilmesi ricasıyla.."
İkinci husus oranlarla ilgili.
Başlık ve spotta vergi indirimi oranı 1.9 YTL olarak verilmiş. Ama haberde üreticinin "1.5 YTL'lik vergi indirimini kaptığı" aktarılıyor. Haberdeki detay hesaplarında da oran 1.5 YTL olarak anlaşılıyor.
Hangisi doğru?
Doğrusu 1.5 YTL'dir.