kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ERDAL ŞAFAK

Mutlu Pazarlar

Hint gazeteleri 15 Ağustos 1947'de "Bu gece özgürlük" manşetini atmışlardı. Kosova gazeteleri de dün benzer bir başlıkla çıktı: "Yarın 15.00'te. Mutlu Pazarlar."
Yani Kosova Parlamentosu bugün Türkiye saati ile 16.00'da bağımsızlık bildirisini onaylayıp ilan edecek. Ve şenlikler başlayacak: Başkent Piriştina'nın başlıca caddesi Teresa Ana Bulvarı'nda dev pasta (100 metre uzunluğunda ve 2 ton ağırlığında) kesilip gelen geçene dağıtılacak. Aynı dakikalarda şef Baki Caşari yönetimindeki Kosova Filarmoni Orkestrası günlerdir hazırlandığı konserine başlayacak. Programı Giuseppe Verdi'nin Nabucco operasından "Kölelerin Korosu" ile başlayacak. Onu Arnavut besteci Reşo Muliki'nin senfonisi ile İskender Bey anısına bestelenmiş müzikal şiir izleyecek. Ve Ludwig von Beethoven'in Dokuzuncu Senfonisi'nden "Neşeye Övgü" ile final yapılacak. Hani şu AB'nin de marşı olarak kabul edilen, sözleri Friedrich von Schiller'e ait olan "Ode an die Freude" parçası.
Kosova bağımsızlığını ilan edecek ama hemen yürürlüğe koymayacak. Çünkü parlamentonun anayasa ile 30 kadar yasayı kabul etmesi ve ulusal simgeleri (bayrak, marş) belirlemesi gerekiyor. gerekiyor. Bunun için AB ülkelerinden gelen hukukçular da Arnavutlar'a el veriyor.

10 Mart tarihinin sırrı
Bağımsızlık 10 Mart'tan sonra geçerlilik kazanacak. Neden? 10 Mart'ta İspanya'da seçimler var. Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero, Basklar'ın ve Katalanlar'ın seçim kampanyasında bu "Emsal"i kullanmalarından çekindiği için Kosova Başbakanı Haşim Taçi'den biraz beklemesini rica etti. O da kabul etti.
Ne var ki, ABD istediği kadar "Kosova emsal olamaz" desin, AB dilediği kadar "Her ayrılıkçı hareketin kendine özgü koşulları var" gerekçesine sığınsın, bugün dünyada yeni bir dönem başlayacak. Kimilerine göre Kosova ile "Pandora'nın Kutusu açılacak", kimilerine göre "Cin şişeden çıkacak", Kimilerince ise "Domino teorisi"nin dinamikleri harekete geçecek. Haksız değiller.
- Çünkü bugün BM Şartı'nda tanınan "Sınırların değişmezliği" ilkesi çiğnenmiş olacak.
- Çünkü bugün Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü'nü kuran "Helsinki Şartı"nın Avrupa sınırların tek taraflı olarak değiştirilemeyeceği hükmü paspas edilmiş olacak.
- Çünkü bugün bir bölgenin bağımsızlığını ilan etmesi için ya BM Güvenlik Konseyi ya da ana devletin rızası koşulları delinmiş olacak.
- Çünkü bugün Güvenlik Konseyi'nin 1244 ve 1785 sayılı kararlarıyla Sırbistan'a verdiği "Toprak bütünlüğü" güvencesi dinamitlenmiş olacak.

Ayrılıkçılara cesaret
Devletler hukuku uzmanları Kosova'nın emsal olup olmayacağı konusunda bölünmüş durumdalar. Ancak çoğu emsal değilse bile tehlikeli gelişmelerin kaynağı olmasını kaçınılmaz buluyorlar. En azından ayrılıkçı hareketlere ve "Dondurulmuş ihtilaflar" denilen tanınmamış devletlere "Bağımsızlık hayal değilmiş" cesareti vereceği için.
Tanınmamış devletler çok değil ama hepsi çevremizde: Transdinyester, Abhazya, Güney Osetya, Yukarı Karadağ ve elbette KKTC.
Ama bir bölümü hayli mesafe kaydetmiş, bazısı işin başında, bazısı da uykuda o kadar çok ayrılıkçı hareket var ki...
Kosova emsalinin sadece Avrupa'da önümüzdeki dönemde en az 10 yeni devletin doğmasına ebelik edebileceği belirtiliyor. Sayalım: Bask ülkesi, Katalonya, Valansiya, Cebelitarık, Korsika, Bretonya, Kuzey İtalya, Güney Tirol, Flamanya, Valonya, İskoçya, Kuzey İrlanda, Faroe Adaları, Grönland, Voyvodin, Transilvanya, Sardunya, Azor Adaları...
Kosova'yı bağımsızlığa ABD teşvik etti, büyük üyelerin (Fransa, İngiltere, Almanya) dayatmasıyla AB destekledi. AB'nin tutumu Sırbistan'a kininden kaynaklanıyor. Ya ABD?
Onun hesabı ve planları başka: Kosova'nın yeniden güçlenen ve ABD'nin "Tehdit" listesinde ilk sıraya yükselen Rusya için saatli bomba olacağını umuyor. Malum; Rusya Federasyonu'nda 21 cumhuriyet, 47 oblast (Etnik bölge), 8 kreis (Etnik toprak), 5 okrug (Özerk bölge) var. Moskova'nın bir anda birkaç Çeçenistan'la uğraşmak zorunda kaldığını düşünün...
Dünya bugün yeni bir döneme giriyor. Ulus devletlerin çatırdayacağı, haritaların değişeceği, jeopolitik depremlerin birbirini izleyeceği bir döneme...