kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bu gotik korku tarzı filmde Tim Burton'ın kadrolu oyuncusu Johnny Deep başrolde.

Kan banyosu içinde geçen görkemli bir gotik müzikal

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
Bir Tim Burton filmi, hep sürprizler getiriyor: Bu dâhi yönetmenin üslubunu, yeteneğini ve hayal gücünü bilsek de her filminde onu sanki baştan keşfediyor ve unutulmaz sinema keyifleri yaşıyoruz. Popüler besteci Stephen Sondheim'in bir müzikal oyunundan uyarlanan bu film de öyle. Tümüyle gotik ve tozlanmış bir İngiliz romanından çıkmış gibi duran, ama aslında iki yüzyıldır söylenen bir şehir efsanesinden kaynaklanan hikâye, Burton'ın elinde rahatsız edici, ama aynı ölçüde etkileyici bir deneyime dönüşüyor. Klasik korku filmlerinin tüm unsurlarını barındıran film, pandomim tadında bir açılışla olayların özünü sunuyor: 18. yüzyılın yoksul Londrası'nda, mesleğinde usta genç bir berber, güzel karısına göz koyan hain bir yargıç tarafından tutuklanıp hapse atılıyor. Yıllar sonra çıktığında, karısını ve küçük kızını bulmaya ve intikamını almaya çalışacaktır. Film aslında itici olan çok şeye sahip. Bir müzikalin bir korku öyküsüne yaslanabileceğini en azından Operadaki Hayalet'ten beri biliyoruz. Ama böylesine kan içermesi ve cinayetlerin üst üste gelmesi? Ayrıca kendi adıma, hemen başta şarkıyla açılan müzikallere hep şüpheyle bakmışımdır: Bence şarkılar, tıpkı konuşmalar gibi en doğal biçimde gelip hikâyeye katılmalı.

BAŞDÖNDÜRÜCÜ MACERA
Ama Tim Burton bu... Tüm bu peşin veya izlerken doğan tepkilere karşın, yönetmen karşımızda ürkünç bir suç ve kıyım dünyası yaratıyor, yerin üstünü de yeraltı kadar korkunç kılıyor, belli bir karikatürizasyon içinde bile son derece ilgi çekici kişilikler yoğuruyor. Ve filmini gotik korku türünün belki çok özel ve ayrıksı, ama görkemli bir örneği haline getirebiliyor. Johnny Depp, (yönetmenin eşi olan) Helena Bonham Carter, Alan Rickman ve Timothy Spall kadar, genç oyuncular da kusursuz. Ve filmin genel üslubuna uygun biçimde, pandomim ya da Kabuki havasında, stilize birer oyun veriyorlar. Kuşku yok ki yer yer itici bir film, ama yine kesin biçimde başdöndürücü bir macera ve yılın en sürprizli filmlerinden...

SWEENEY TOOD: FLEET SOKAĞININ ŞEYTAN BERBERİ * * *
(Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street)/ Yönetmen: Tim Burton/ Senaryo: John Logan/ Görüntü: Dariusz Wolski/ Müzik: Stephen Sondheim/ Oyuncular: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen, Laura Michelle Kelly, Jayne Wiesener, Ed Sanders/ Warner Bros filmi.
Haberin fotoğrafları