kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Tarkan'ın yeni albümü, TTNetMüzik sitesinin tanıtımında kullanıldı.

Bu site müzik piyasasına metamorfoz geçirtecek mi?

Kaya GENÇ
TTNet'in üyelerine sunduğu TTNetMüzik, hızlı ve kullanımı kolay bir site. Ancak sunulan şarkılar yüksek ses kalitesine sahip olmadığı, şarkı kopyalamaya da sınır getirilmiş. Sitenin asıl amacı ise, internet kullanıcılarını daha fazla aylık ücret vermeye ikna etmek gibi görünüyor..
2008 yılının ilk günlerinde Tarkan çok konuşuldu, ama bunun nedeni yalnızca TRT için yılbaşı gecesi verdiği konser değil, aynı zamanda TTNetMüzik sitesinin tanıtımında Tarkan'ın Metamorfoz albümünün kullanılmasıydı. Tarkan'ın televizyondaki performansı, yaşanan görüntü-ses senkronu kazası yüzünden bir fiyaskoya dönüşse de, fiyaskonun kendisi bir reklam aracı olarak kullanıldı. TTNetMüzik'in de bir fiyasko yaratma olasılığı az değildi, ne de olsa TTNet deyince önemli miktarda internet kullanıcısının aklına müthiş yenilikler ve olağanüstü yüksek bir hız değil, hantallık, bürokrasi ve yüksek bir fiyat politikası geliyor. TTNetMüzik, şirketin bu imajını değiştirmeye yönelik olarak atılmış bir adım. Ayda 29 YTL karşılığında 4GB kotalı internet hizmeti kullananların, TTNetMüzik'in müzik arşivinden ayda yalnızca 10 şarkı. Sınırsız ADSL aboneliğine geçenler yani 'gold üyeler', ayda 500 şarkı indirebiliyor. Sitenin yapılma motivasyonu da, kullanıcıları sınırsız internet hizmetini kullanmaya yönlendirmekmiş gibi duruyor.

BAZI ÜYELER DAHA EŞİT
Siteye üye olmak için öncelikle ADSL kullanıcı ismi ve şifre bilgileri gerekiyor. Bu bilgiler girildiğinde, kullanıcının elektronik posta adresine, sahip olduğu üyeliğe uygun biçimde, normal ya da 'gold üyelik' için kullanılacak bir şifre gönderiliyor. Microsoft'un Live teknolojilerini kullanan siteleri akla getiren bir pasaport sistemiyle TTNetMüzik'e giriş yaptıktan sonra, kullanıcılar ana sayfada, sitenin reklamında kullanılan Tarkan'ın Metamorfoz albümünü indirmeye yönlendiriliyorlar. Ancak 4GB kotalı abonelik sahipleri ilk engelle burada karşılaşıyor, çünkü Tarkan'ın albümü sadece sınırsız internet müşterilerine ya da 'gold üye' olanlara ücretsiz olarak sunuluyor. Biraz karıştırdıktan sonra sitede, son zamanlarda piyasaya çıkan Türkçe albümlerin büyük çoğunluğunun indirmeye hazır olarak bulundukları anlaşılıyor. Albümler hakkında, ismi ve kapak fotoğrafı dışında herhangi bir bilgi bulunmuyor, İstenen şarkı tek bir tıklamayla, Windows Media Player formatında bilgisayara indirilebiliyor. Sitenin kullanıcılarının karşısına çıkardığı ikinci engel de burada: Bilgisayara indirilen şarkıların kullanımı konusunda belli kısıtlamalar var. Şarkıların Windows Media Player formatında olması başlı başına bir kısıtlama. Bu formatı, aralarında iPod ve Creative Zen'in de bulunduğu pek çok müzik aygıtı desteklemiyor.

MICROSOFT ENGELLERİ
MP3 formatı yerine Windows Media Player'ın kullanılmasının arkasında, şarkıları lisanslayan MÜYAP örgütünün yaptığı ince bir hesap var. Geleneksel CD formatının devam etmesi, buradan gelen teliflerin kesilmemesi için olsa gerek, siteden indirilen şarkılar en fazla üç farklı bilgisayarda çalınabiliyor ve iki farklı cihaza aktarılabiliyor. İlk başta o kadar önemli değilmiş gibi gözüken bu kısıtlamalar, siteden indirilmiş şarkılarla bir arşiv oluşturulduğu taktirde çok rahatsız edici boyutlar kazanabilir. Bu kısıtlamaları uygulamak için, siteden indirdiğiniz ilk şarkıyı açarken Windows Media Player internetten özel bir eklenti indiriyor, böylece şarkılar üzerindeki kısıtlamalar aktif hale geliyor. Ciddi bir arşiv oluşturmak isteyenler için sitenin yarattığı üçüncü engel, şarkıların sıkıştırılma kalitesi. TTNetMüzik'teki şarkılar, saniyede 128k formatıyla sıkıştırılmış, bu da dosya boyutunun küçülmesine, ses kalitesinin ise düşmesine sebep olmuş. TTNetMüzik'ten bahsederken yeni açılan müzik paylaşım programı Qtrax'ten söz açmamak da olmaz. Ocak sonunda duyurusu yapılan program, EMI, SonyBMG ve Warner gibi dünyanın en önemli müzik şirketlerinin çıkardıkları albümleri içeriyor. Üstelik Qtrax kullanmak için bir şirketin abonesi olmanız da gerekmiyor.