kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Enerjik Türkler Afrika'yı keşfetti

Hacer GEMİCİ GÜNEY AFRİKA
Uyarılara rağmen enerji yatırımlarını yapmayan Güney Afrika'da günde 2 saatlik elektrik kesintileri başladı. Afrika'nın battaniyecisi olarak ünlenen Türkler enerji işine soyunuyor..
Türkiye'nin son yıllarda yeniden keşfettiği, 2010 yılında Dünya Futbol Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Güney Afrika'da bu yıl ortaya çıkan enerji krizi, fırsat ekonomisi doğurdu. Ülkede günde 2 saati bulan elektrik kesintilerinin 4 ile 7 yıl daha süreceğinin resmi olarak açıklanması üzerine jenaratör, gıda ve çimento sektörlerinlerine ihtiyaç doğacağı ifade edilirken, yıllardır ülkenin 'battaniyecesi' konumuna gelen Türk şirketlerinin 'yenilenebilir enerji yatırımları'na yöneldiği görülüyor. Elektriğin 1.3 Eurosent ile 2 dolar arasında satıldığı ülkede yatırımcılar hükümeti fiyat ve alım garantisine ikna etmeye çalışıyor.

ALTININ FİYATI ARTACAK
Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) üyesi 20 işadamı, yatırım fırsatlarını yerinde görmek amacıyla bu ülkeye 1 haftalık bir iş gezisi düzenledi. TÜGİK Başkanı Hazim Sesli başkanlığındaki 20 işadamından oluşan heyet önce Johannesburg'da Güney Afrika Türk İşadamları Derneği (SATBA), ardından da Cape Town Güney Afrika Türk İşadamları Derneği (SATBAK) üyeleri ile bir araya geldi. Buradaki görüşmeler sırasında bir konuşma yapan SATBA Başkanı Vuslat Bayoğlu, ülkenin içinde bulunduğu enerji sıkıntısının aynı zamanda Türk işadamları için önemli fırsatlar sunduğunu bildirdi. Bayoğlu, vatandaşı kış aylarında üşütmemek için sanayide kesintilerin artacağına işaret ederek, "Armoni altın madeni yöneticileri bu nedenle günde 10 milyon dolar zarar ettiklerini söylüyorlar. Elektrik kesintileri yüzünden maden üretimleri de yavaşlayacak. Bu durumda altın ve platin fiyatları da yükselecek" diye konuştu. O l u ş a n bu yeni durum yatırımcıları da yeni alanlara yöneltti. Güney Afrika'nın en zengin Türk'ü olan bilinen, Ahlesa Battaniyeleri'nin sahibi Levent Şenol da enerji sektörüne girmeye hazırlananlardan. Şenol, Güney Afrika'nın enerjisinin yüzde 10'unu yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmek istediğini belirterek, TÜGİK Başkanı Hazim Sesli ile birlikte enerji santrali yapacaklarını söyledi. Alım garantisi beklediklerini anlatan Şenol, "Görüşmelerimiz sürüyor. Biz rüzgârda 12 sentlik alım garantisi istiyoruz" dedi.
Haberin fotoğrafları