kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
'DÜNYA ŞAMPİYONU OLACAĞIM' Vahap'ın hayali dünya şampiyonluğu. Zaten, Azeri satranç ustası da yalnızca Vahap'ı çalıştırıyor. Turnuva öncesi satrancı kardeşinden öğrenen Suna'ya da taktikler veriyor. Suna, kardeşi kadar iddialı olmadığını vurguluyor ve "Ben satranca başlamak için geç kaldım. Vahap öğretti bana. 12 yaşımdaydım öğrendiğimde. Hobi olarak devam ediyorum" diyor.

Oğul yarışıyor baba zayıflıyor

Pervin Kaplan
Türkiye Şampiyonu olan 10 yaşındaki Vahap'ın babası Mehmet Şanal, Azeri bir "Büyük Usta"yla anlaştı. Antrenör ve yurtdışı turnuvaları için yılda 50 bin dolar harcayan Şanal her maçta heyecandan 3 kg. veriyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Oğul yarışıyor baba zayıflıyor
10 yaşındaki Vahap Şanal bu yıl düzenlenen Türkiye Yaş Grupları Şampiyonası'nda 10 yaş grubunda birinci oldu. Özel Milli Eğitim Vakfı Avni Akyol İlköğretim Okulu 4'üncü sınıf öğrencisi Vahap, satranç ile 6 yaşında anasınıfında tanışmış. Sonra, okul turnuvasına katılıp birinci olunca hem okulu hem de ailesi Vahap'ı destekleme kararı almış. Okulu, Vahap'ı burslu öğrenci olarak okutuyor. Ticaret ile uğraşan baba Mehmet Şanal "oğlumu en iyi nasıl yetiştirebilirim?" diye araştırmaya başlayınca, en iyisinin yurtdışından "Büyük Usta" unvanlı satranç oyuncularından ders aldırmak olduğunu öğrenmiş. Adını açıklamak istemedikleri Azeri bir "Büyük Usta" bulan Mehmet Şanal, antrenör bulma yolunu şöyle anlatıyor: "Ya daha önce çevrenizde çocuğuna ders aldıran ailelere danışıyorsunuz ya da gittiğiniz uluslararası turnuvalarda 'Büyük Usta' aradığınızı söylüyorsunuz. Numaralarınızı bırakıyorsunuz, bir şekilde sistem işliyor ve sonra ders vermek isteyenler sizi buluyor. Biz de bu şekilde ustamızı bulduk." Önce Azeri "Büyük Usta"yı evlerine davet ettiklerini birkaç ay deneme süresi geçirdiklerini belirten Mehmet Şanal, "Karşılıklı anlaşabilir miyiz diye baktık. Büyük Usta da Vahap'ın gerçekten yetenekli olup olmadığını görmek istedi" diyor.

EV TUTTULAR
Sonunda Azeri usta Vahap'ta gelecek için umut görünce eğitimini üstlenmeye karar veriyor ve ailenin "İzmir'e yerleş" teklifini kabul ediyor. Şanal ailesi, yakınlarındaki bir apartmanda daire kiralıyor, içini döşüyor ve hocaya teslim ediyor. Tüm alışveriş masraflarını da karşılayan aileye, hoca ayda 36 bin dolara mal oluyor. Vahap'ın yurtdışında turnuvalara katılması için ise ortalama yıllık 20 bin dolar harcama yapılıyor. Vahap Şanal ile birlikte 14 yaşında olan ve bu yıl Türkiye Yaş Grupları Turnuvası'nda 14 yaş grubunda 4. olan kızı Suna'nın da yarıştığını belirten Mehmet Şanal, "İkisi birden yarışmalara gidiyor. Biz de peşlerinden. Dışarda ben hepsinden daha fazla stres yaşıyorum. İnternetten maçları görebiliyoruz, ya da salondan dışarıya çıkanlar anlatıyor. Her turnuva sonrası ben 3 kilo veriyorum" diyor.
Haberin fotoğrafları