kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tanık Koruma Kanunu Anayasa Mahkemesi'nde

Yeni Haber
CHP, 5726 Sayılı Tanık Koruma Kanununun bazı maddelerinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Mersin Milletvekilleri İsa Gök ve Ali Rıza Öztürk ile Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, CHP Grubu adına hazırlanan başvuru dilekçesini sabah saatlerinde Anayasa Mahkemesine sundular.

Halil Ünlütepe, başvurunun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ''temel hak ve özgürlüklerle ilgili Tanık Koruma Kanununun Anayasaya aykırılığı iddiasıyla dava açtıklarını'' söyledi.

Kanunun, Anayasadaki yargılamanın açıklığı ve uluslararası sözleşmelerdeki eşitlik prensiplerine uygun olmadığını savunan Ünlütepe, düzenlemenin temel hukuk kurallarıyla bağdaşmadığını kaydetti.

Kanunun, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ile yakın ilgisi bulunduğunu ifade eden Ünlütepe, tanıkların gizli dinlenilmesiyle ilgili olarak CMK'da terör suçları ve örgütlü suçlarla sınırlı tutulan düzenlemenin kapsamının adi suçları da kapsayacak şekilde değiştirildiğini anlattı.

''Bunun, sanıkların adil yargılanma hakkını ortadan kaldıran bir hüküm olduğunu'' kaydeden Ünlütepe, kanunun, tanığın gizli dinlenmesini öngörmesinin, sanığın tanığa soru sormasını engelleyeceğini dile getirdi.Yargılama hakkının ihlal edilmemesinin önemini vurgulayan Ünlütepe, şöyle devam etti:

''Bunu ben şöyle yorumlamak istiyorum; Sayın Başbakan, son dönemlerde özgürlükler havarisi kesildi. Ama Sayın Başbakan'ın, kendi alanıyla ilgili alanlarda özgürlükleri savunurken, hukukun temel ilkelerini ortadan kaldıracak olan bir düzenlemeye gitmesini, demokrasi, hukuk prensipleri ve hukuk devletiyle bağdaştıramadığımız için davayı açtık.

Sayın Başbakan'ın açıklaması vardır, 'Demokrasi bizim için araçtır, amaç değildir'... Kendi düşüncelerindeki özgürlüklerin genişletilmesi için her türlü çabayı harcarken, hukuk devletini ortadan kaldıran ve demokratik ülkelerde pek uygulaması görülmeyen böyle bir kanunu savunmasını, sizlerin takdirine bırakıyorum.''

Mersin Milletvekili Gök de Türk Ceza Kanununda (TCK) basın-yayınla ilgili düzenlemelerin, 5560 Sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile TCK ve Avukatlık Kanununda yapılan düzenlemelerin ve Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda yapılan değişikliklerin ''son derece hatalı ve bilinçli'' olduğunu savundu.

Tanık Koruma Kanununun TBMM'de kabul edildiğini hatırlatan Gök, ''Bu Türkiye'de, savunma mesleğinin, hukuk devletinin bitirilmeye çalışılmasının bir aşamasıdır. Bu, Türkiye'nin teokratik ve totaliter bir yapıya doğru gidişinin açık göstergesidir. Bu gidişten birinci planda yargı ve onun özgür sesi avukatlar ve barolar etkilenecektir. Ama, bizle birlikte aynı oranda, ne yazık ki siz basın da etkileneceksiniz'' diye konuştu.

İPTALİ İSTENEN MADDELER

CHP başvurusunda, Tanık Koruma Kanunun, 3'üncü maddesinin 1'inci fıkrasının (a) bendinin, 4'üncü maddesinin 1'inci fıkrasının (b) bendinin, 9'uncu maddesinin 3'üncü, 5'inci ve 7'nci fıkralarının, 11'inci maddesinin 3'üncü fıkrasının ve 13'üncü maddesinin 1'inci ve 2'nci fıkralarının Anayasaya aykırı olduğu iddia edilerek, yürürlüklerinin durdurulması ve iptalleri istendi.

(AA)