kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

12 yıl sonra yargılanacak

Danıştay, 22 Temmuz seçimlerinden sonra dokunulmazlık zırhı kalkan Ağar'ın "Susurluk Davası"nda yargılanmasına karar verdi..
Son seçimlerde Meclis dışında kalan ve Demokrat Parti'nin geçen ay yapılan kongresinde genel başkanlıktan ayrılarak aktif siyasete de veda eden Mehmet Ağar, "Susurluk skandalı" nedeniyle 12 yıl sonra yargı karşısına çıkıyor. Ağar, itirazdan sonuç alamazsa Susurluk davasında "çete sanığı" olarak, 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Susurluk kazasından bu yana geçen 12 yıllık süreç hep lehine işleyen Ağar, Meclis'te dokunulmazlığı kaldırıldığı dönemde, "valilik" yaptığı için "memur dokunulmazlığı"ndan yararlanmıştı. Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi'nde yargılanma aşamasına gelen Ağar, İçişleri Bakanlığı'nın izni olmadığı için hâkim karşısına çıkmamıştı. Sonra da yeniden milletvekili seçilmişti. Ağar, 22 Temmuz'da parlamento dışında kalınca dokunulmazlık zırhı kalktı. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı Ağar'ın dosyasını yargılama izni verilmesi için Danıştay'a gönderdi. Danıştay 1'inci Dairesi'nden de yargılama için vize çıtı. Danıştay, Ağar'ın eski vali statüsünde olmasını dikkate alarak davanın Yargıtay'da görülmesine karar verdi. Danıştay'ın kararında, 12 yıldır işleyen yargı sürecinin özeti aktarıldıktan sonra, İçişleri müfettişleri raporları ve yargıtay kararlarına göre Ağar hakkında kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli kanıt bulunduğu belirtildi. Ağar bu karara itiraz ederse dosya, Danıştay İdari İşler Kurulu'nda görüşülecek. Ağar bu itirazdan sonuç alamazsa Yargıtay'da 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

ÇATLI İLE İLİŞKİLERİ
Ancak Ağar sadece "çete" kurmak suçundan yargılanacak. Susurluk dosyasında Ağar'a yöneltilen, "Abdullah Çatlı'yı gizlemek; yasalara aykırı olarak Çatlı ve Yaşar Öz'e silah ruhsatı vermek, Çatlı ve Yaşar Öz'e yeşil pasaport vermek" suçlarından "Rahşan Affı" nedeniyle yargılanamayacak.